Măsura, dacă se confirmă, ar putea fi ultima picătură în saga datoriilor Rusiei, după aproape trei luni de război în Ucraina, împingând țara în primul său default extern din ultimul secol.
Asigurările pentru datoria suverană a Rusiei - folosite pentru a proteja investitorii împotriva neplății - au sărit miercuri, semnalând o probabilitate de 90% de intrare în incapacitate de plată în decurs de un an. Această probabilitate a crescut de la 77% marți, potrivit ICE Data Services.
Riscul sporit este legat de o decizie a Biroului de control al activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei, care se așteaptă să lase să expire o scutire temporară odată ce aceasta va expira la 25 mai, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune. Scutirea, emisă la scurt timp după ce SUA a impus sancțiuni Rusiei, a oferit Moscovei spațiu de manevră pentru a plăti cupoane, iar încetarea acesteia ar crea un obstacol major pentru plățile viitoare.
Condiție pentru pace în Ucraina. Lavrov, declarații de ultim moment
Tranzacțiile cu swap-uri pe riscul de nerambursare a creditelor au crescut vertiginos la începutul acestui an, deoarece investitorii au pariat pe faptul că Rusia va intra în incapacitate de plată din cauza plăților efectuate în ruble și nu în monedele specificate în documentele obligațiunilor sau din cauza banilor reținuți în sistemul bancar.
Dar Rusia a reușit să își îndeplinească toate obligațiile legate de datorie până acum, trecând prin încrengătura de sancțiuni care au închis unele căi de acces. Aceasta include și o scăpare în al 12-lea ceas, la începutul acestei luni, când plățile blocate au fost în cele din urmă permise după ce Moscova a apelat la rezervele sale interne de dolari. Corporațiile rusești nu au fost la fel de norocoase, cu datorii de miliarde de dolari aflate acum în incapacitate tehnică de plată.
Ministrul de finanțe, Anton Siluanov, a reiterat miercuri că Rusia nu intenționează să intre în incapacitate de plată pentru datoria suverană de aproape 20 de miliarde de dolari pe care o datorează investitorilor străini și că va plăti în ruble dacă transferurile sunt blocate, potrivit serviciului de știri Tass.
În aprilie, Siluanov s-a angajat să dea în judecată dacă Rusia va fi forțată să își încalce obligațiile.
Următoarele transferuri de datorie ale Moscovei sunt scadente la 27 mai, pentru obligațiuni străine cu scadența în 2026 și 2036.
Obligațiunile din 2026 au scăzut miercuri cu 33%, la 16 cenți pentru un dolar, potrivit datelor CBBT compilate de Bloomberg. Este la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii martie, când Rusia a reușit să facă prima plată a datoriei externe de la invazia Ucrainei, datorită carveout-ului OFAC. Obligațiunea cu scadența în 2036 a suferit puține modificări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...