Nu mai puțin de 70.000 de delegați sunt așteptați să participe la COP28 desfășurat în Dubai în Emiratele Arabe Unite. Guvernele se pregătesc pentru negocieri maraton pentru a decide dacă vor conveni, pentru prima dată, să elimine treptat utilizarea la nivel mondial a cărbunelui, petrolului și gazelor care emit CO2, informează Reuters.
Având în vedere că finanțele ocupă, de asemenea, un loc important pe agenda reuniunii, președinția COP28 a Emiratelor Arabe Unite a publicat, în apropierea summitului, o propunere privind adoptarea de către țări a unui nou fond ONU pentru daune climatice, ceea ce a făcut ca unii delegați să spere că acesta ar putea fi unul dintre primele acorduri încheiate la Dubai.
Proiectul de acord, pe care reprezentanții țărilor dezvoltate și în curs de dezvoltare l-au elaborat cu grijă în timpul unor negocieri care au durat luni întregi în acest an, ar urma să lanseze un fond pentru a ajuta națiunile vulnerabile să facă față costului pagubelor provocate de secetă, inundații și creșterea nivelului mărilor din cauza schimbărilor climatice.
Unii diplomați s-au declarat încrezători că speră că va trece fără obiecții. "Deschiderea acestor negocieri este ca și cum am deschide cutia Pandorei. Iar acest lucru nu ar fi util pentru nimeni", a spus unul dintre ei.
Înființarea fondului ar deschide calea pentru ca țările bogate să pună bani în el - liderii unor națiuni precum Germania, Danemarca și Olanda fiind așteptați să anunțe contribuțiile la începutul COP, au declarat diplomați europeni pentru Reuters.
Uniunea Europeană a promis o contribuție "substanțială", dar dorește ca țările ale căror economii au crescut în ultimele decenii, precum China și Emiratele Arabe Unite, să le urmeze exemplul.
"Toți cei care au capacitatea de a plăti ar trebui să contribuie", a declarat comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, care a spus că dorește "să lărgească baza de finanțatori dincolo de cei obișnuiți”.
Adnan Amin, directorul general al summitului COP28, a declarat luna aceasta că obiectivul este de a asigura câteva sute de milioane de dolari americani pentru fondul de daune climatice în timpul evenimentului. El a spus că are "speranța" că Emiratele Arabe Unite vor contribui.
Un progres în ceea ce privește fondul pentru daune climatice - pe care națiunile mai sărace îl cer de ani de zile - ar putea ajuta la facilitarea demersurilor pentru alte proiecte.
Cu toate acestea, la începutul summitului, țările sunt împărțite între națiunile europene și statele vulnerabile din punct de vedere climatic, care cer un acord pentru înlocuirea combustibililor fosili cu energie curată în următoarele decenii, și producătorii de petrol și gaze care încearcă să păstreze un rol pentru sursele tradiționale de energie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...