Începutul sfârșitului pentru cpritomonede? De unde vine totuși sprijinul
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Un mit a fost desființat / Foto: Arhivă
Un mit a fost desființat / Foto: Arhivă
Criptomonedele și-au reluat luni scăderea, iar Bitcoin a coborât din nou sub 30.000 de dolari, piețele globale de acțiuni rămânând sub presiune. 

Cea mai mare criptomonedă a scăzut cu până la 6,2% și se tranzacționa la 29.835 de dolari la ora 16:54 la New York. Alte token-uri, inclusiv Ether și Avalanche, au fost și ele pe minus. Acțiunile americane au scăzut, investitorii evaluând cele mai recente semne de slăbiciune economică din SUA și China.

În general, însă, piețele de active digitale erau încă mai calme în comparație cu cele mai mari turbulențe de săptămâna trecută, cauzate de prăbușirea stablecoin-ului TerraUSD, UST. Luni, tokenul DEI al Deus Finance a pierdut legătura cu dolarul, deși avea o valoare de piață de numai aproximativ 63,5 milioane de dolari, față de aproximativ 18 miliarde de dolari pentru UST. 

"Cred că va continua să se tranzacționeze cu piața de acțiuni și cu activele de risc", a declarat David Donabedian, director de investiții la CIBC Private Wealth Management. "Aceasta este marea minciună care a fost demascată și anume ideea că este o nouă clasă de active care va ajuta la diversificarea portofoliului, idee care a fost spulberată." 

Criza criptomonedelor: "Spirala morții" i-a speriat pe politicienii americani

Bitcoin a coborât joi la un minim de 25.425 de dolari, după ce TerraUSD s-a destrămat, aruncând în derută întregul ecosistem care o susține, notează Bloomberg. La apogeu, panica de pe piață a cuprins și Tether, în valoare de 76 de miliarde de dolari, un angrenaj-cheie în criptoactive care a scăzut pentru scurt timp din blocajul său în dolari. 

"Am asistat la declinul rapid al unui proiect major, care a avut ecouri în întreaga industrie, dar și la o rezistență nou găsită pe piață, care nu a existat în timpul ultimei crize a pieței", a scris duminică pe Twitter Changpeng Zhao, directorul executiv al bursei de criptomonede Binance Holdings Ltd., pe Twitter. 

O diferență între mediul actual și alte scăderi prelungite, cum ar fi "iarna criptografică" din 2018, este cantitatea de instituții implicate acum pe piață, ceea ce poate fi o sursă de sprijin, a declarat Paul Veradittakit, partener la managerul de active digitale Pantera Capital.

Piața criptomonedelor, la PĂMÂNT. Pierdere de peste 200 miliarde $ în 24 de ore

"Comparativ cu 2018, există mai mulți investitori instituționali cu expunere la cripto și majoritatea văd acest lucru ca pe o oportunitate de cumpărare", a spus Veradittakit.

Raliu în scădere

Pierderile Bitcoin de săptămâna trecută au fost recuperate luni. Valoarea totală de piață a criptomonedelor a scăzut cu aproximativ 326 de miliarde de dolari în ultimele șapte zile, ajungând la aproximativ 1,33 trilioane de dolari, potrivit datelor CoinGecko. Bitcoin se află la aproximativ 57% de la maximul istoric din noiembrie. 

În timp ce piețele de criptomonede suferit cele mai grave consecințe ale crizei TerraUSD, clasa de active se confruntă cu alte provocări - mai ales cu creșterea ratelor dobânzilor la nivel mondial și cu condiții mai stricte de lichiditate.

Suportul inferior actual al Bitcoin se află la 27.000 de dolari, "ceea ce poate stabiliza probabil acțiunea prețurilor în zilele următoare", a declarat Edul Patel, director executiv al Mudrex, o platformă de investiții criptografice bazată pe algoritmi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel