Incredibil! Cercetătorii chinezi știau cât de periculos e noul virus
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Nu trebuia să fie luați prin surprindere
Nu trebuia să fie luați prin surprindere
Cercetătorii Institutului de virusologie din Wuhan și ai Academiei de știință din Beijing avertizau, în numărul din 2 martie 2019 al revistei Viruses, că tipul de coronavirus purtat de lilieci va fi ”cauza următoarei explozii epidemică”.

Nu a fost vorba nici de premoniție, nici de demonologie, ci de o simplă previziune științifică. ”În general, se știe că acei coronaviruși purtați de lilieci vor evolua și vor cauza viitoarea explozie epidemică. În acest sens, China este o probabilă zonă de risc. Provocarea este de a știi unde și când, dar și de a știi dacă avem capacitatea de a preveni, cu toate eforturile de care suntem în stare, un rău pe cale să izbucnească”, subliniau oamenii de știință chinezi în materialul lor din martie 2019.

Prin urmare, experții chinezi în virusologie, perfect conștienți de pericol, nu aveau, din punct de vedere științific, nici un motiv să fie luați prin surprindere de nebunia generată de virusul ucigaș și de decizia Organizației Mondiale a Sănătății de a decreta ”urgență internațională”. Mai ales că, după epidemiile de SARS, din 2003, și MERS, din 2012, toate provocate de coronaviruși, chinezii cunoșteau foarte bine subiectul.

Că este așa o demonstrează rapiditatea cu care - și este unul dintre elementele remarcabile ale crizei 2019-nCoV - au reușit să furnizeze, încă din 16 ianuarie, anumite secvențe genetice ce permit o comparație cu virusul SARS și să-și traseze direcția de elaborare a unui tratament.

Citește și Noul coronavirus. Chinezii au găsit leacul miraculos împotriva virusului ucigaș

Ulterior, pe 24 ianuarie, un grup de 18 cercetători chinezi (Universitatea Fudan, din Shanghai, Universitatea de știință și tehnologie din Wuhan, centre de cercetare din din Wuhan și Beijing) și un om de știință australian, de la Universitatea din Sidney au publicat o primă secvență completă a genomnului virusului, altfel spus cartea lui de identitate.

Postat pe site-ul ”bioRXiv”, lucrarea a putut fi accesată de toate laboratoarele specializate în maladii infecțioase de pe planetă care au putut, astfel, să se apuce de treabă în elaborarea unui vaccin. Merită menționat, printre altele, faptul că articolul preciza că primul pacient a fost internat pe 12 decembrie, mult înainte de 31 decembrie, când OMS a fost înștiințată de apariția unei afecțiuni provocată de un nou virus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel