Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Ce este această indemnizație de sprijin introdusă recent în legislația românească? Este un nou ajutor suplimentar, care ar urma să fie acordat lunar persoanelor sau familiilor care au primit copii în plasament. Acest sprijin financiar va fi acordat pe lângă alocația, tot lunară, de plasament.
Potrivit Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului stabilește0 septembrie, “persoana sau familia care a primit în plasament sau a fost desemnată ori numită tutorele unui copil, în condițiile legii, pe perioada în care asigură creșterea și îngrijirea copilului, beneficiază suplimentar față de alocația lunară de plasament (…) de o indemnizație lunară de sprijin, în cuantum de 0,8 ISR (420 de lei)”.
Prin proiectul său, Ministerul Muncii dorește modificarea Ordinului nr. 1.733/2015 privind aprobarea Procedurii de stabilire şi plată a alocației lunare de plasament, astfel încât acesta să conțină și noul ajutor suplimentar, respectiv indemnizația lunară de sprijin.
Legislația în vigoare prevede că plasamentul copilului constituie o măsură de protecție specială, având caracter temporar, care poate fi dispusă, în următoarea ordine, la:
- o persoană sau familie;
- un asistent maternal;
- un serviciu de tip rezidențial.
Proiectul în cauză precizează, totodată, că persoana sau familia la care se dispune plasamentul trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute în Legea nr. 272/2004, mai precis trebuie să aibă domiciliul în România și să fie evaluată de către direcția generală de asistență socială și protecția copilului în a cărei rază administrativ-teritorială se află domiciliul acesteia sau, după caz, de către un furnizor privat acreditat, cu privire la garanțiile morale și condițiile materiale pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primi un copil în plasament.
În plus, poate primi copii în plasament persoana sau familia ai cărei membri au vârsta de minimum 18 ani, au capacitate deplină de exerciţiu şi care depun o cerere în acest sens la direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţeană.
Potrivit noilor reguli, asistenții maternali, precum și organismele private autorizate fac excepție de la acordarea indemnizației lunare de sprijin.
Atât alocația, cât și indemnizația lunară de sprijin se solicită pe baza următoarelor documente:
- cerere, care cuprinde lista copiilor aflaţi în plasament/ plasament în regim de urgenţă/ tutelă;
- copia actului de identitate al solicitantului;
- certificatul de naştere al copilului ori a actului de identitate al acestuia, în cazul în care a împlinit vârsta de 14 ani;
- după caz, copia dispoziţiei conducătorului direcţiei generale sau a hotărârii comisiei pentru protecţia copilului ori a instanţei de judecată, inclusiv ordonanţa preşedinţială.
Dreptul la indemnizația lunară de sprijin se va stabili începând cu luna următoare celei în care a fost emisă dispoziţia conducătorului direcţiei generale sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului ori a instanţei de judecată, după caz. Pe de altă parte, plata alocaţiei indemnizației lunare de sprijin se va face începând cu luna următoare emiterii documentelor amintite, scrie Avocatnet.
Citește și Senatorii ne pun în cârcă impozite URIAȘE pe locuințe
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...