Indemnizații majorate cu 50% pentru gemeni, tripleți

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Crește indemnizația pentru mamele cu gemeni
Crește indemnizația pentru mamele cu gemeni
Familiile cu gemeni, tripleți etc. beneficiază de indemnizații speciale.

Începând cu anul 2009, în cazul naşterii de gemeni, tripleți, sarcini suprapuse etc. familia va primi pentru primul copil o  indemnizație lunară de 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei, iar pentru al doilea şi al treilea copil se acordă indemnizații suplimentare.

Ordonanţa de urgenţă nr. 164/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a intrat deja în vigoare de la data de 07 decembrie 2022, iar acest nou act normativ majorează aceste indemnizații.

Această nouă ordonanță stabilește suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil, acest lucru însemnând că mama primește în plus la indemnizație 50% pentru fiecare copil.

Măsura se aplică și pentru mamele care au sarcini suprapuse, adică aceste femei nasc în perioada de creștere a copilului.

Sumele pe care le încasează aceste femei nu pot fi mai mici de 1.314 lei. Această sumă fixă pe care o primesc în prezent mamele de gemeni, tripleți, și cu sarcini suprapuse, este rezultatul înmulțirii cu 2,5 a valorii ISR  – indicatorul social de referință, care în 2022 are valoare de 525,5 lei, adică 525,5 x 2,5 ISR =  1.314 lei.

Așadar mama primește indemnizația pentru Concediul pentru Creșterea Copilului plus idemnizația 1.314 lei.

Modificarea a fost introdusă în actul normativ datorită necesității transpunerii Directivei (UE) 2019/1.158 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor şi de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului, care are ca obiectiv general adaptarea şi modernizarea cadrului juridic al Uniunii Europene, permiţând părinţilor şi persoanelor cu responsabilităţi de îngrijire să concilieze viaţa profesională cu viaţa de familie.

Citește și:

Modificări majore privind concediul şi indemnizația pentru creșterea copilului

Guvernul a aprobat, săptămâna aceasta, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Actul normativ aprobat aduce o serie de modificări legislației privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, care vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei, asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a acestora și creșterea posibilității ca părintele care nu a solicitat inițial concediu pentru creșterea copilului să își exercite acest drept.

Ordonanța de urgență transpune integral în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE. Aceasta introduce, la nivelul Uniunii Europene, standarde minime privind concediul de paternitate, concediul pentru creșterea copilului și concediul îngrijitorilor. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României

pixel