Indemnizaţiile şi prestaţiile sociale pentru persoanele cu handicap, majorate
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Barbat la calculator. Foto: Pexels.com
Barbat la calculator. Foto: Pexels.com
Pe agenda şedinţei de joi, 23 mai, a Guvernului, se află şi o ordonanță de urgență pentru modificarea art. 58 alin.(4) și (5) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Potrivit prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, persoanele cu handicap, adulții și copiii au dreptul la prestații sociale, indiferent de veniturile pe care aceste persoane le-ar putea realiza din alte surse.

Din totalul de 893.686 persoane, care se află în îngrijirea familiilor şi/sau trăiesc independent (neinstituţionalizate), pentru un număr de 389.000 persoane, din care 340.200 adulți și 48.800 copii sunt încadrate în grad grav de handicap, realizarea de venituri din muncă reprezintă un obiectiv dificil de atins.

Ținând cont de nevoia de îngrijire necesară pentru persoanele încadrate în grad grav de handicap și susținerea cheltuielilor pentru nevoile zilnice de trai și având în vedere evoluția prețurilor la produsele de bază necesare traiului zilnic, care în anul 2023, față de anul 2024, au crescut cu 14.89% pentru mărfurile alimentare, 7,08% pentru mărfurile nealimentare și 11,25% pentru servicii, este necesară o intervenție rapidă care să asigure o mai bună adecvare a prestațiilor sociale acordate. (...)

În considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată și care au impact asupra unui număr de 389.000 persoane încadrate în grad grav de handicap, a fost elaborat prezentul proiectul de ordonanță de urgență, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Cuantumul majorărilor

 

Prin proiectul de ordonanță de urgență se modifică prevederile art. 58 alin. (4) și (5) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în sensul majorării cu 10% a nivelului indemnizației lunare pentru adultul cu handicap grav, respectiv a prestației sociale pentru copilul cu handicap grav, celelalte procente ale indemnizațiilor pentru persoanele încadrate în gradul accentuat sau mediu fiind menținute la aceeași valoare. Majorarea se propune să fie aplicată începând cu drepturile lunii iunie 2024.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Toate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel