Independența energetică a României. Chisăliță: E nevoie de trei axe

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Dumitru Chisăliță
Dumitru Chisăliță
Dumitru Chisălită apreciază că adoptarea legii care permite finalizarea hidrocentralelor care au fost construite în arii protejate este un lucru bun de normalitate.

Specialistul în energie a mai declarat că acestea nu vor furniza o cantitate foarte mare, aportul acestora la sistemul energetic nu este neapărat o capacitate foarte mare dar că este o normalitate și că trebuie să se aibă în vedere ca ”să nu se mai ajungă la astfel de situații în care să se blocheze niște investiții care  sunt în proporție de 90 - 95 % sunt realizate”.

Strategia pentru creșterea independenței energetice a României Dumitru Chisălită o vede ca pe o ”triadă”, sau trei axe.

”Trebuie să creștem eficiența energetică. Randamentele activității de producere, transport și transformare sunt mici în România, așadar axa creșterii eficienței și creșterea randamentelor.

O a doua axă este cea a regenerabilelor care trebuie dezvoltată foarte bine în România iar a treia componentă este cea nucleară. Abordarea acestor centrale mici au capacitatea de a produce atât energie electrică cât și energie termică. Odată cu lansarea acestor proiecte, în circa 6-7 ani, cred că acestea pot constitui cea de a trei axă prioritară a României”, a explicat Dumitru Chisălită la DIGI24.

În anul 2021, potrivit datelor INS, 45% din energia primară a României era din import iar 20% din aceasta a provenit din Rusia.

Pentru România este important să dezvolte surse alternative deoarece jumătate din energia primară importată vine dintr-o singură sursă.

Hidrocentralele începute în arii protejate vor putea fi finalizate. Legea a fost adoptată

Noua lege care a fost miercuri adoptată în Parlament, lege care permite construirea sau terminarea de investiții hidrotehnice în arii protejate, a stârnit pasiuni și proteste din partea USR însă aceasta a fost într-un final adoptată.

În expunerea de motive a noii legi adoptate miercuri de Parlament, se spune că după creșterea exponențială a tarifelor la energie electrică și gaze naturale înregistrată în ultimele luni a determinat analizarea atentă, atât la nivel parlamentar cât și la nivel guvernamental, a principalelor cauze care au generat perturbarea pieței, cu efecte dezastruoase asupra consumatorilor finali și a agenților economici.

În același document se mai explică și faptul că dincolo de contextul european care a determinat majorări semnificative ale tarifelor la nivelul tuturor Statelor Membre, pentru a identifica și soluționa cauzele endogene ale creșterii prețurilor, coroborate cu o scădere a producției compensată prin import, la nivel parlamentar, a fost inființată Comisia parlamentară de anchetă pentru stabilirea cauzelor creșerii substanțiale a prețurilor gazelor naturale și energiei electrice. În cadrul dezbaterilor purtate, au fost conturate o serie de cauze interne care au contribuit la accentuarea efectelor produse de cauzele exogene, principala soluție evocată de majoritatea invitaților audiați, reprezentanți ai autorităților sau instituțiilor considerate relevante, cu activități directe sau conexe domeniului cercetat, precum §i de membrii Comisiei de anchetă, a fast intensificarea ritmului de realizare a investițiilor în sectorul energetic. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel