India, dictatură în devenire. Prioritatea guvernului nu este sănătatea publică
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Narendra Modi este preocupat de imagine în plin val pandemic
Narendra Modi este preocupat de imagine în plin val pandemic
Guvernul indian trebuie să amâne urgent alegerile viitoare și să suspende campaniile electorale, în special adunările în masă, în fața pandemiei care face ravagii deja și este pr punctul de a deveni dezastru umanitar fără precedent. Acesta este principalul mesaj al unei scrisori deschise semnate de o lungă listă de profesioniști din medicina din Asia de Sud și publicată de BMJ (British Medical Association) pe 28 aprilie.

Mitingurile electorale în masă din Bengalul de Vest și alte state au fost recent unulele dintre cele mai deranjante aspecte ale gestionării de către guvernul Modi a crizei pandemice până acum. Vicepreședintele Asociației Medicale Indiene, dr. Navjot Dahiya, l-a numit pe primul ministru, Narendra Modi, un „super răspânditor” pentru organizarea și promovarea unor adunări atât de mari.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, India se lăuda că este cel mai mare producător și furnizor de vaccinuri COVID-19 pentru schema Covax a Organizației Mondiale a Sănătății. Acum, pe măsură ce al doilea val aduce la peste 400.000 de îmolnăviri îm 24 de ore, India a trecut de la a pretinde că este „farmacia lumii” la ”bolnavul lumii”.

Această pogorâre în dezastru a Indiei a început prin răspunsul guvernului Modi la începutul pandemiei. Pentru început, India a ieșit din lock-down în iunie 2020, în ciuda creșterii rapide a ratelor zilnice de infecție. Acest lucru a avut loc după unul dintre cele mai draconice și brutale blocaje, anunțate în martie 2020, cu doar patru ore de preaviz. Mulți oameni au murit de foame și mii de muncitori migranți, care au optat să se întoarcă în satele lor, s-au chinuit să ajuncă acasă.

Recent, chiar în timp ce erau difuzate scene disperate ale persoanelor care caută oxigen, paturile ATI și facilitățile de incinerare excedate de numărul mare de oameni bolnavi și morți erau difuzate în întreaga lume, ministrul sănătății a susținut că India are una dintre cele mai scăzute rate de deces COVID-19.

Interese corporative

De când a câștigat puterea în 2014, guvernul Modi și-a făcut o prioritate din relația cu marile afaceri - printr-un amestec de „naționalism hindutva” autoritar și ideologie corporativă. Criticii spun că, pentru Modi, interesele unui sector restrâns al societății, corporațiile multinaționale din India - ceea ce el numește „creatorii de bogăție” ai națiunii - sunt mai importante decât masa poporului.

Și marile afaceri s-au descurcat foarte bine sub guvernul Modi. Marile corporații indiene, precum Reliance Industries Ltd și The Adani Group, și-au putut diversifica miza în toate aspectele economiei, inclusiv în sănătate, comunicații, producție și agricultură.
Pandemia a oferit oportunități uriașe pentru super-bogații din India. Miliardarii țării au obținut o creștere cu 35% a valorii lor nete între aprilie și iulie 2020. Topul listei acestor miliardari este Mukesh Ambani, a cărui companie Reliance Industries a fost activă în producția de vaccinuri și oxigen. Cyrus Poonawalla, al cărui Institut Seric din India este cel mai mare producător de vaccinuri din țară, și-a văzut averea crescând cu 84,7%, până la 13,8 miliarde USD.

Citește și: India MOARE. Mesajul lui Anthony Fauci

Căutând răspunsuri

Între timp, pe perioada urgenței de sănătate publică din ultimul an, guvernul și-a concentrat atenția asupra înăspririi controalelor privind informațiile, libertatea de exprimare și dreptul la protest sau disidență. Legile stricte privind ONG-urile care primesc fonduri străine au împiedicat capacitatea societății civile de a răspunde crizei. Interpretările stricte ale Legii cu privire la reglementarea contribuției străine au permis guvernului să combată organizațiile pe care le consideră nefavorabile, folosindu-l ca „instrument de tăcere” a societății civile. În acest fel, Modi a acordat prioritate politicii în locul sănătății publice.

Între timp, grupurile care îl susțin pe Modi - unele care au legături cu Rashtriya Swayamsevak Sangh, o organizație de voluntari paramilitari de dreapta cu milioane de membri - și agenda Hindutva au primit permisiunea de a strânge fonduri cu puțin sau deloc control.

Există, de asemenea, un scandal în creștere cu privire la modul în care au fost alocate și cheltuite fondurile strânse din donații publice pentru combaterea COVID. Se pun întrebări cu privire la modul în care fondul PM Cares (Asistența cetățenească și ajutorarea primului ministru în situații de urgență) a atribuit contracte companiilor care licitau să construiască fabrici producătoare de oxigen - dintre care majoritatea încă nu au început construcția.

Puterea oamenilor

Există dovezi din ce în ce mai mari de opoziție coordonată față de gestionarea crizei de către guvernul Modi, în special din grupurile societății civile implicate în protestul fermierilor. În cazul în care „langar seva” (bucătărie comunitară administrată de voluntari asociată în mod tradițional cu comunitățile sikh) a fost o linie de distribuíe salvatoare a hranei în timpul pandemiei, în ultimele zile au existat exemple de „langar oxigen” oferit de organizațiile și templele sikh în spirit similar de serviciu comunitar într-un moment de negare și tăcere a guvernului.

Dar represiunea este acum deschisă. Yogi Adityanath, ministrul șef al celui mai populat stat indian din Uttar Pradesh, a declarat, pe 25 aprilie, că oricui răspândește „zvonuri” privind  lipsa de oxigen ar trebui să i se confiște proprietățile. De asemenea, el a amenințat că va invoca Legea securității naționale pentru a lua măsuri împotriva oricărui spital sau persoană care raportează o astfel de penurie.

Până în prezent, guvernul Modi nu a răspuns la cererea medicilor de a nu mai face campanie electorală ca urmare a exploziei numărului de noi infecții și a presiunii pe care aceasta o exercită asupra serviciilor de sănătate aflate în colaps. Și, din scenele în care se vedeau maulțimil încântate la mitingurile electorale ale BJP (Partidul Bharatiya Janata) în timpul celor mai lungi alegeri de stat din India, se pare că Narendra Modi și BJP sunt dispuși să își pună hotărârea de a câștiga alegerile înainte de orice, inclusiv siguranța și protecția țării, a vieții oamenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel