India va deveni o economie de 10 trilioane de dolari până în 2035
Autor: Antonia Popescu | 30 ian 2023, 13:41
India va deveni o economie de 10 trilioane de dolari până în 2035 / Photo by Still Pixels
India va deveni o economie de 10 trilioane de dolari până în 2035 / Photo by Still Pixels
Premierul Modi este mai aproape decât oricare alt predecesor de a putea afirma că națiunea - care poate tocmai a depășit China ca fiind cea mai populată din lume - își atinge în sfârșit potențialul economic.

Transformarea economică a Indiei este în plină desfășurare.

Producătorii mondiali privesc dincolo de China, iar premierul Narendra Modi se pregătește să profite de acest moment. Guvernul cheltuiește aproape 20% din bugetul său din acest an fiscal pentru investiții de capital, cea mai mare pondere din cel puțin un deceniu.

Modi este mai aproape decât orice predecesor de a putea afirma că națiunea - care poate tocmai a depășit China ca fiind cea mai populată din lume - își atinge în sfârșit potențialul economic. Pentru a ajunge acolo, el va trebui să se lupte cu dezavantajele dimensiunii sale excepționale: rămășițele birocrației și ale corupției care au încetinit ascensiunea Indiei și inegalitatea cruntă care definește democrația de 1,4 miliarde de oameni.

"India se află în pragul unei schimbări uriașe", a declarat Nandan Nilekani, unul dintre fondatorii Infosys Ltd., una dintre cele mai mari companii de servicii tehnologice din țară. India a creat rapid capacitatea de a susține zeci de mii de startup-uri, câteva miliarde de smartphone-uri și tarife de date care se numără printre cele mai mici din lume, a spus el, potrivit Moneycontrol.com.

Rivalitatea dintre SUA și China oferă un vânt din spate. India și Vietnam vor fi marii beneficiari, deoarece companiile se îndreaptă spre o strategie "China plus unu", spun analiștii lanțului de aprovizionare. Cei trei furnizori taiwanezi cheie ai Apple Inc. au obținut stimulente din partea guvernului Modi pentru a stimula producția și exporturile de smartphone-uri. Livrările s-au mai mult decât dublat, depășind 2,5 miliarde de dolari de iPhone-uri din aprilie până în decembrie.

În timp ce puteri de la China la Germania se confruntă cu încetinirea creșterii economice, miza crește pentru a găsi o altă națiune echipată pentru a propulsa economia globală. Morgan Stanley preconizează că India va conduce o cincime din expansiunea mondială în acest deceniu, poziționând această națiune ca fiind una dintre cele doar trei care pot genera o creștere anuală a producției de peste 400 de miliarde de dolari.

Bloomberg Economics se așteaptă ca venitul pe cap de locuitor din India să crească chiar și față de cel al unor țări dezvoltate. Creșterea potențială a PIB-ului va atinge, treptat, aproximativ 8,5% la începutul deceniului viitor, impulsionată de reducerile de impozite pe profit, stimulentele pentru producători și privatizarea activelor publice, potrivit BE. Centrul pentru Economie și Cercetare în Afaceri estimează că India va deveni o economie de 10 trilioane de dolari până în 2035.

Compania Rheinmetall, gata să accelereze producția și să fabrice rachete HIMARS

Producătorul german de armament Rheinmetall este pregătit să își sporească considerabil producția de muniții pentru tancuri și artilerie pentru a satisface cererea puternică din Ucraina și din Occident și ar putea începe să producă lansatoare multiple de rachete HIMARS în Germania, a declarat directorul general Armin Papperger pentru Reuters.

El a vorbit cu câteva zile înainte ca șefii industriei de apărare din Germania să se întâlnească pentru prima dată cu noul ministru al apărării Boris Pistorius, deși data exactă nu a fost încă anunțată.

Prin această întâlnire, Pistorius urmărește să dea startul discuțiilor despre cum să accelereze achizițiile de arme și să stimuleze aprovizionarea cu muniții pe termen lung, după ce aproape un an de donații de arme către Ucraina a epuizat stocurile armatei germane.

Rheinmetall fabrică o gamă largă de produse de apărare, dar este probabil cel mai cunoscut pentru fabricarea tunului de 120 mm al tancului Leopard 2.

"Putem produce 240.000 de runde de muniție pentru tancuri (de 120 mm) pe an, ceea ce este mai mult decât are nevoie întreaga lume", a declarat Papperger într-un interviu acordat Reuters.
Capacitatea de producție a cartușelor de artilerie de 155 mm poate fi mărită la 450.000 - 500.000 pe an, a adăugat el, ceea ce ar face din Rheinmetall cel mai mare producător pentru ambele tipuri de muniție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe