Indicele ROBOR la şase luni, la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani
Autor: DCBusiness Team | 01 apr 2022, 12:57
O veste bună, una mai puțin bună
O veste bună, una mai puțin bună
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat vineri la 4,60%, însă ROBOR la şase luni a atins un nou record, potrivit datelor BNR.

La începutul lunii martie indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%. Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut, pe 23 februarie, la 3,56% și la 3,61% în 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,69%, de la 4,68% cât a fost în şedinţa precedentă. Actuala valoare este cea mai mare din 2 august 2013 şi până acum.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a stagnat la 4,73%.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă - indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, care a înlocuit ROBOR.

Citește și Suciu (BNR): Inflaţia, cea mai mare problemă a României. Facem eforturi să o învingem

Citește și Efectele deciziei BNR. Românii vor plăti rate mai scumpe chiar și cu 100 de lei

Indicele interbancar IRCC a ajuns, joi, la 1,86% de la 1,17%, iar acest lucru înseamnă că ratele vor creşte, de mâine, 1 aprilie, cu 100 de lei, pentru cei care au credite luate începând din mai 2019. Excepţie fac cei care au credite cu dobânda fixă.

Majorarea indicelui, valabilă în perioada aprilie-iulie, vine după ce Banca Centrală a stabilit că Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a ajuns la 1,86% şi se anticipează că va ajunge la 2,5%.

Indicele interbancar IRCC este evaluat o dată la trei luni de Banca Centrală, după ce guvernul Dăncilă a aprobat o ordonanță de urgență care reglementează piața bancară și a venit cu această schimbare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Controale la companiile din energie ale Inspecției Muncii

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de...

Ultimul 747 de la Boeing: "Regina aerului" devine istorie

A revoluționat aviația și, cu cocoașa lui...

ROBOR, 1 februarie 2023. Indicele bancar a scăzut

Indicele bancar a înregistrat o nouă scădere.

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică...

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8%...

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în...

Crossuri externe