Indicele ROBOR scade, dar rămâne la o valoare mare

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Indicele ROBOR la 3 luni a început săptămâna în scădere, la 7,03%
Indicele ROBOR la 3 luni a început săptămâna în scădere, la 7,03%
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut miercuri la 7,72% de la 7,75%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7,93% de la 7,96% cât a fost în şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 8,20% de la 8,22%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă - indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, care a înlocuit ROBOR.

Pensionare cu doi ani mai devreme, fără penalizare, pentru aceşti români

Proiect pentru ca locuitorii din municipiul Arad şi localităţi învecinate să poată ieşi la pensie mai devreme.

Locuitorii din municipiul Arad şi localităţile învecinate Vladimirescu, Horea, Cicir şi Mândruloc ar putea ieşi la pensie cu doi ani mai repede, dacă un proiect legislativ iniţiat de deputaţii PNL Glad Varga şi Sergiu Bîlcea va fi aprobat.

Cei doi parlamentari de Arad au anunţat, marţi, că ar beneficia "cetăţenii care au trăit neîntrerupt" în cele cinci localităţi, fără penalizare la pensie, "din cauza expunerii la poluarea Combinatului Vladimirescu".

Deputaţii iniţiatori consideră că oamenii din aceste localităţi trebuie să beneficieze de prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art. 65 alin. (5), potrivit cărora persoanele care au locuit 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă cu cauze multiple, printre care extracţia şi prelucrarea minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi beneficiază de reducerea vârstei de standard pensionare cu 2 ani, fără penalizarea aplicată pentru fiecare lună de anticipare.

Glad Varga şi Sergiu Bîlcea au iniţiat modificarea legii pentru "eliminarea unei stări de discriminare" prin includerea cetăţenilor din localităţile apropiate de fostul combinat, fiind luate în considerare emisiile de gaze şi vapori provenite din producerea de îngrăşăminte chimice.

"Locuitorii din municipiul Arad şi cei ai comunei Vladimirescu cu satele aparţinătoare Cicir, Mândruloc şi Horea au fost expuşi de-a lungul timpului la astfel de efecte nocive asupra organismului. Probele de ape subterane recoltate indică încă depăşiri faţă de STAS 1342/92 la majoritatea indicatorilor, iar determinările efectuate de APM Arad arată depăşiri la amoniu şi la azotaţi. Poluarea a afectat calitatea apei, mediul şi sănătatea oamenilor, inclusiv prin incidenţa crescută a unor boli grave", declară deputatul Glad Varga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel