Industria care a adus bani grei celui mai mare fond suveran de investiții al lumii în 2023
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bursa / sursa foto: Freepik.com / pongpun
Bursa / sursa foto: Freepik.com / pongpun
Norvegia este cunoscută pentru administrarea celui mai mare fond suveran de investiții din lume, de 1.600 de miliarde de dolari. Acesta a înregistrat un profit record anul trecut.

Fondul suveran de investiții al Norvegiei a înregistrat un profit record de 2.220 de miliarde de coroane norvegiene (213 miliarde de dolari) în 2023, datorită randamentelor puternice ale investițiilor sale în acțiuni tehnologice.

Rezultatul a oscilat de la o pierdere record de 1.640 de miliarde de coroane în 2022, a anunțat marți Norges Bank Investment Management (NBIM), conform Reuters.

"În pofida inflației ridicate și a turbulențelor geopolitice, piața de acțiuni din 2023 a fost foarte puternică, comparativ cu un an slab în 2022. Acțiunile tehnologice, în special, au avut o performanță foarte bună", a declarat directorul general al NBIM, Nicolai Tangen, într-un comunicat.

Randamentul investițiilor fondului în 2023 s-a situat la 16,1% pentru anul 2023, cu 0,18 puncte procentuale mai mic decât randamentul indicelui de referință al fondului.

Fondul investește veniturile statului norvegian din producția de petrol și gaze în acțiuni, obligațiuni, proprietăți și proiecte regenerabile în străinătate.

Este cel mai mare fond suveran de investiții din lume, deținând participații în peste 8.800 de companii la nivel global și 1,5% din toate acțiunile cotate la bursă.

La sfârșitul anului, 70,9% din activele fondului erau alocate acțiunilor, în creștere de la 69,8% în 2022, obligațiunile au scăzut la 27,1% de la 27,5%, proprietățile imobiliare necotate au scăzut la 1,9% de la 2,7%, iar infrastructura regenerabilă s-a menținut la 0,1% din investiții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...

Proiect energetic important în județul Vaslui

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice...

Noi schimbări pe WhatsApp. Noutățile momentului

”Un WhatsApp tot timpul împrospătat, simplu și...


pixel