Industria HoReCa, afectată profund de lipsa forței de muncă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Receptia unui hotel / Foto: Freepik
Receptia unui hotel / Foto: Freepik
Lipsa personalului reprezintă cea mai mare provocare a anului viitor pentru afacerile din ospitalitate, urmată de schimbările legislative şi reglementările guvernamentale, precum şi instabilitatea economică, arată un studiu sondaj de opinie realizat de Hospitality Culture Institute.

"Lipsa personalului se remarcă a fi cea mai mare provocare a anului viitor pentru afacerile din ospitalitate (37,2%), urmată de schimbările legislative şi reglementările guvernamentale (27,8%) şi instabilitatea economică (22,8%). Totodată, 32,8% dintre respondenţi afirmă că profitabilitatea în industria HoReCa va rămâne relativ constantă anul viitor (32,8%), în timp ce 29,4% se aşteaptă la o creştere uşoară, iar 23,9% dintre respondenţi se pregătesc pentru o scădere uşoară a profitabilităţii", arată datele sondajului, conform unui comunicat remis, marţi, AGERPRES.

În schimb, 41,7% dintre respondenţi consideră că segmentul QSR (Quick-Service-Restaurant) va avea cea mai mare creştere în 2025, urmat de segmentul de livrări şi take-away (29,4%) şi experienţele culinare de tip fine dining (18,9%). Pe de altă parte, doar 10% dintre respondenţi se aşteaptă ca piaţa de street-food să înregistreze cea mai mare creştere în 2025.

"Anul acesta am văzut o evoluţie remarcabilă în industria ospitalităţii. Pe de-o parte, vorbim de consolidarea brandurilor mari, consacrate, iar pe de altă parte de noi jucători care au atras atenţia prin inovaţii în abordări şi servicii. Ne bucurăm să observăm, totodată, jucători locali care se extind în plan internaţional. Şi datorită lor, din ce în ce mai mulţi investitori străini se uită către branduri româneşti, ceea ce ne dă speranţe că piaţa noastră se pregăteşte să depăşească, în sfârşit, acea lungă perioadă de tranziţie", a afirmat Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute, citat în comunicat.

Peste 750 de profesionişti HoReCa au celebrat în această lună, la Ateneu, câştigătorii anului în cadrul Romanian Hospitality Awards.

În timpul Galei, liderii industriei HoReCa au semnalat principalele provocări ale anului 2025, în cadrul unui sondaj de opinie realizat de Hospitality Culture Institute.

Romanian Hospitality Awards este un proiect dezvoltat de Hospitality Culture Institute, centru de resurse pentru antreprenorii din ospitalitate. Misiunea Institutului este de a identifica tendinţe cu impact economic, social, politic şi cultural şi de a împărtăşi know-how şi soluţii aplicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România are aprobată prima tranșă
TVA
Așa prăbușiri mai rar!
O importanta linie de cale ferată va fi disponibila pentru călători
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
ASF trebuie să mai lucreze pe text

Noi obligații pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară

ASF urmează să fie desemnată să transmită date...

pexels.com
Sebastian Burduja
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Sebastian Burduja
Rulmentul / sursa foto: Facebook @OAR Concursuri
Bulgarii sunt deciși că adopte moneda unică europeană / Foto: Freepik
Cipuri / sursa foto: Freepik.com
La cumpărături
Comisia Europeană
Gigantul de lux LVMH
Wizz Air
Contribuțiile sociale sunt mult peste media OECD
Industrie / FOTO: Freepik

Prețul cuprului pare determinat să doboare toate recordurile

Această perspectivă pozitivă este atribuită confluenței...

Bani / FOTO: Freepik
Luca de Meo / FOTO: Wikipedia

Renault îndeamnă la cooperare cu producătorii chinezi

Șeful Renault, Luca de Meo, a cerut marți industriei de...

Apă curgătoare / FOTO: Freepik

Alertă maximă privind calitatea apelor dulci din Europa

Doar puțin peste o treime din apele de suprafață ale...

Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu

pixel