Informare ANM: Praf saharian în Moldova și în sudul României
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
A mai fost un nor și din Ucraina
A mai fost un nor și din Ucraina
Administrația Națională de Meteorologie a emis spre publicare o informare. 

Circulaţia generală a aerului dinspre est către vest-sud-vest a favorizat transportul unei mase de aer ce conţine particule de praf saharian de concentraţii nu foarte ridicate, informează joi Administraţia Naţională de Meteorologie.

Potrivit sursei citate, concentraţiile de praf saharian nu sunt foarte ridicate, pentru că masa de aer care le conţine a fost antrenată de circulaţia generală a aerului dinspre Asia peste Marea Neagră, Republica Moldova, sudul Rusiei şi al Ucrainei şi abia ulterior şi peste România.

"Începând cu data de 23.08, la început în zona Moldovei, apoi în extindere către sudul României, circulaţia generală a aerului dinspre est către vest-sud-vest a favorizat transportul unei mase de aer ce conţine particule de praf saharian de concentraţii nu foarte ridicate. Având în vedere ca în vecinătatea nord-estică a României, presiunea atmosferică s-a menţinut relativ ridicată şi că acest câmp de presiune relativ ridicată ocupă aproape toată partea de nord-nord-est a continentului, a fost favorizată pe de o parte circulaţia estică a aerului la nivelul solului şi pe de altă parte, staţionarea sau concentrarea acestor particule de praf saharian în straturile de aer din imediata apropiere a solului (pentru că un câmp de presiune atmosferică ridicată este caracterizat de mişcarea aerului pe verticală, de sus în jos)", subliniază sursa citată.

Citește și Zona municipiului Iași, înghițită de un nor de praf venit dinspre Ucraina

Zona de nord - est a României a fost acoperită de o ceață neobișnuită iar aerul a devenit înecăcios, ceea ce a îngrijorat populația din această parte a țării. 

Într-un final, Agenția pentru Protecția Mediului Iași a emis o informare în care anunța că monitorizează evoluţia nivelului concentraţiilor la indicatorul PM10, măsurat în staţiile din cadrul reţelei automate  începând cu data de 23.08.2022

Astfel că pe baza monitorizării calitaţii aerului de către APM Iaşi pe data de 24.08.2022, începând cu ora 8.00, concentraţiile măsurate automat pentru indicatorul PM10  în staţiile IS 2 Cantemir, IS4 Aroneanu şi IS5 Tomeşti continuă să crească. 

APM Iași mai spune că, după valorile mari înregistrate pe data de 23.08.2022 la indicatorul  PM10, măsurat automat în cele 3 staţii începând cu ora 11.00 (cu maxime orare  de 4-8 ori mai mari decât valoarea medie zilnică permisă), la  ora 4:00 a.m  a zilei de  24.08.2022  aceste valorile   scăzuseră în jurul valorii  de 50 micrograme /mc, ca apoi să înceapă din nou să crească.

Instituția explică faptul că valorile crescute pot fi puse pe seama unei situaţii naturale, dată de circulaţia atmosferică în curs, situaţie ce ar putea confirmată ulterior, conform atribuţiilor, de către ANM.  Mai multe detalii puteți afla AICI

Citește și Avertizări ANM. Furtuni în peste trei sferturi din ţară, caniculă în 29 de județe

De asemenea, în zilele de 24, 25, 26 şi 27 august, va fi valabil un Cod galben de disconfort termic ridicat în judeţe din Moldova, Muntenia şi Dobrogea. Astfel, miercuri (24 august), local în aceste regiuni disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Pe arii restrânse va fi caniculă, temperaturile maxime se vor situa între 32 şi 36 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 19 - 21 de grade.

Joi, vineri şi sâmbătă, în vestul, sudul şi estul teritoriului disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa între 32 şi 36 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18 - 21 de grade. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel