Infrastructura de gaz din Ucraina nu va mai alimenta mașinăria de război a Rusiei, spune premierul țării vecine

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Gaze naturale / Foto: Freepik
Gaze naturale / Foto: Freepik
Ucraina nu intenționează să prelungească un acord de tranzit al gazelor cu Rusia după ce acesta expiră la sfârșitul anului, a declarat luni premierul ucrainean Denys Shmyhal.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său slovac, Shmyhal a declarat că obiectivul strategic al Kievului este de a priva Rusia de profiturile provenite din vânzările sale de gaze și petrol, reducând astfel capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina.

 

Sfârșitul acrodului între Rusia și Ucraina 

Înainte de război, Ucraina și Rusia au încheiat un acord pe cinci ani, în baza căruia Rusia a acceptat să trimită în Europa anumite cantități de gaz prin sistemul de conducte al Ucrainei, construit în perioada Uniunii Sovietice. Din această afacere, compania rusă de stat Gazprom câștigă bani din gazul transportat, iar Ucraina încasează taxe de tranzit.

Anterior, ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, a declarat că Ucraina nu intenționează să îl prelungească sau să îl înlocuiască.

Înainte de război, Rusia furniza aproximativ 40% din gazele naturale ale Europei prin conducte. Gazul curgea prin patru sisteme de conducte, unul pe sub Marea Baltică, unul prin Belarus și Polonia, unul prin Ucraina și Turk Stream pe sub Marea Neagră, prin Turcia, până în Bulgaria.

După invadarea Ucrainei, Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor prin conductele din Marea Baltică și Belarus-Polonia, invocând dispute legate de o cerere de plată în ruble. Conducta din Marea Baltică a fost aruncată în aer într-un act de sabotaj, însă detaliile atacului rămân neclare.

 

Criza energetică 

Întreruperea de către Rusia a provocat o criză energetică în Europa. Germania a fost nevoită să cheltuiască miliarde de euro pentru a înființa terminale plutitoare în vederea importului de gaze naturale lichefiate, care sunt transportate pe cale maritimă, nu prin conducte. Utilizatorii au redus consumul pe măsură ce prețurile creșteau. Norvegia și Statele Unite au umplut golul, devenind cei mai mari doi furnizori.

Europa a considerat întreruperea furnizării de gaze rusești drept un șantaj energetic și a schițat planuri pentru eliminarea completă a importurilor de gaze rusești până în 2027.

Cu toate acestea, gazul rusesc nu a fost niciodată interzis - chiar dacă banii obținuți susțin bugetul de stat al Rusiei și contribuie la susținerea rublei. Este o mărturie pentru cât de dependentă era Europa de energia rusească - și, într-o mai mică măsură, este în continuare.

 

Austria, un mare importator de gaz rusesc

În ultimii doi ani, Austria și-a majorat importurile de gaz rusesc de la 80% la 98%. Italia, în schimb, a redus importurile directe, dar încă primește gaze de origine rusă prin Austria.

De asemenea, Europa continuă să importe gaz lichefiat, care a reprezentat 6% din importuri anul trecut. Datele comerciale indică faptul că livrările de GNL către Franța s-au dublat în prima jumătate a acestui an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Muncitor / FOTO: Freepik
Se întâmplă lucruri interesante pe Wall Street
Sistem de stocare a energiei electrice
Întreprindere petrolieră / FOTO: Freepik
Mihai Petre, EY Romania

De ce nu vin investitori globali în România

Într-adevăr, investitori globali, de anvergură nu vin în...

Asteroidul Dimorphos / FOTO: Wikipedia
Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Ultimele estimări de la INGHA

Debitul Dunării va crește în următoarele cinci zile

Debitul fluviului Dunărea la intrarea în România, prin...

Dumitru Chisăliță
Reformă fiscală / Grafică: DCBusiness
Investitor / FOTO: Freepik

Surprinză în zona euro după trei luni de declin consecutiv

Prinde contur speranța pentru o evoluție pozitivă în...

Un nou an, o nouă regulă. Foto: Feeepik
Ziare / FOTO: Freepik
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu
Sofer camion. Foto: Pexels.com
Gaze naturale / Foto: Freepik
vouchere sociale
Bundestag, Germania

Economia Germaniei, în scădere pentru al doilea an la rând

Economia Germaniei se va contracta pentru al doilea an...

Terminal petrolier / Foto: Freepik
Itriu
Lei / sursa foto: Freepik.com
Programul casa verde fotovoltaice

pixel