Reponsabili ai autorităţii nucleare ruse Rosatom au ajuns vineri la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, bombardată pe 4 martie şi ocupată de trupele ruse, afirmând că au făcut deplasarea pentru a verifica nivelul de radiaţie, a anunţat sâmbătă agenţia nucleară ucraineană Energoatom, relatează AFP şi Reuters.
Unsprezece angajaţi ai Rosatom au ajuns vineri la centrală - cea mai mare din Europa, de pe fluviul Dniepr - conduşi de ingineri ai centralelor ruse de la Balakovo, de pe Volga, şi Rostov pe Don, a precizat Energoatom pe canalul de mesagerie Telegram.
Aceşti ingineri au comunicat personalului ucrainean că au fost trimişi pentru "a evalua nivelul de radiaţie" şi "a ajuta la repararea centralei", după bombardamentele pe care le-a suferit la începutul lui martie, potrivit Energoatom.
Însă refuzul personalului ucrainean de a colabora cu ruşii ar fi de asemenea un motiv al venirii lor, potrivit agenţiei.
Unul dintre ruşii care a venit la centrală cu inginerii, care s-a prezentat drept noul responsabil al administraţiei locale militaro-civile, a anunţat personalul că centrala este acum considerată teritoriu rus şi că este în subordinea agenţiei ruse Rosatom, a mai adăugat Energoatom.
Într-un comunicat separat, Rosatom a confirmat trimiterea de specialişti ruşi, dar a indicat că funcţionarea centralei de la Zaporojie, ca şi a celei de la Cernobâl de asemenea ocupate de ruşi, rămâne asigurată de personal ucrainean.
Specialiştii ruşi sunt acolo pentru a "consilia" echipele ucrainene, a adăugat sursa citată.
Asta include "restabilirea alimentării cu energie electrică a centralei de la Cernobâl şi sistemul de protecţie fizică al centralei de la Zaporojie", a explicat operatorul rus.
"Activităţile vizând garantarea siguranţei exploatării centralelor nucleare ucrainene sunt derulate în contact strâns cu conducerea AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică)", dă asigurări Rosatom.
Tancurile ruseşti au tras pe 4 martie asupra centralei de la Zaporojie, provocând un incendiu şi temeri privind producerea unei catastrofe.
Cu şase reactoare VVER-1000 de concepţie sovietică, centrala, inaugurată în 1985, dispune de o capacitate totală de aproape 6.000 de megawaţi, suficient pentru a furniza energie electrică pentru patru milioane de gospodării.
Într-o perioadă normală, situl produce o cincime din electricitatea Ucrainei şi aproape jumătate din energia sa nucleară, transmite Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...