Îngrijorare. Țările bogate tezaurizează vaccinul anti-Covid-19

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Țările bogate au cumpărat suficiente doze de vaccin Covid-19 pentru a-și imuniza populația de trei ori, a declarat reprezentantul unei organizații internaționale de supraveghere a vaccinurilor, dar țările în curs de dezvoltare sunt lăsate în urmă în sprintul global pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus.

În 67 de țări mai sărace, doar una din 10 persoane poate spera să primească un vaccin până la sfârșitul anului viitor, a declarat miercuri Alianța Vaccinurilor Popoarelor.

Dar în lumea dezvoltată, unde a început să se grăbească asigurarea vaccinului din primele săptămâni și luni ale pandemiei, a fost comandat un surplus; cu națiuni care reprezintă doar 14% din populația lumii deținând mai mult de jumătate dintre cele mai promițătoare vaccinuri.

Grupul a cerut companiilor farmaceutice să-și împărtășească tehnologia și proprietatea intelectuală cu Organizația Mondială a Sănătății și a solicitat guvernelor să se angajeze să trimită vaccinuri în țările în curs de dezvoltare, pentru a elimina  disparitatea economică dintre națiuni din acest punct de vedere.

„Nimeni nu ar trebui să fie împiedicat să primească un vaccin pentru salvarea vieții, din cauza țării în care trăiește sau a cantității de bani din buzunar”, a spus Anna Marriott, Manager de politici de sănătate la Oxfam - una dintre organizațiile de caritate care formează Alianța Vaccinurilor Popoarelor, împreună cu Amnesty International, Global Justice Now și altele.

AstraZeneca, pact cu Rusia pentru Sputnik V și AZD1222

„Dar dacă ceva nu se schimbă dramatic, mliarde de oameni din întreaga lume nu vor primi un vaccin sigur și eficient pentru Covid-19 în următorii ani”, a adăugat ea.

Marți, Regatul Unit a devenit prima națiune care a început să își vaccineze cetățenii cu produs complet verificat și autorizat, marcând o etapă majoră într-o pandemie care a adus lumea în stagnare.

Dar 96% din dozele de vaccin Pfizer / BioNTech pe care Marea Britanie a început să le administreze au fost cumpărate de țările bogate, a spus Alianța Vaccinurilor Popoarelor. În mod similar, fiecare dintre dozele Moderna - un alt candidat principal ale cărui studii au demonstrat o rată ridicată de eficacitate - au fost achiziționate de țările bogate, notează CNN.

În Canada, s-au achiziționat suficiente doze pentru a imuniza cetățenii de cinci ori dacă sunt aprobate toate vaccinurile principale, a spus grupul.

Aceste lucruri sunt într-un contrast puternic cu situația din țările în curs de dezvoltare. În special, grupul a identificat 67 de țări cu cel mai mare risc de a nu outea ieși din pandemie. Cinci dintre ele - Kenya, Myanmar, Nigeria, Pakistan și Ucraina - au raportat mai mult de 1,5 milioane de cazuri.

"Acapararea vaccinurilor subminează în mod activ eforturile globale pentru a se asigura că toată lumea, pretutindeni, poate fi protejată de Covid-19", a declarat Steve Cockburn, șeful justiției economice și sociale al Amnesty International. „Cumpărând marea majoritate a ofertei mondiale de vaccinuri, țările bogate își încalcă obligațiile privind drepturile omului”.

Cel puțin 172 de țări au sau iau în considerare participarea la COVAX, o inițiativă condusă de Organizația Mondială a Sănătății care își propune să ofere acces la nivel mondial la vaccinuri eficiente Covid-19.

Dar un studiu realizat de Institutul Global de Sănătate al Universității Duke, luna trecută, a constatat că doar 250 de milioane de doze au fost confirmate ca fiind achiziționate în cadrul schemei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street

pixel