Inițiativele cetățenilor, răsplătite în cadrul unui proces de bugetare participativă

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Guvernul Ceh propune plafonarea veniturilor producătorilor de energie
Guvernul Ceh propune plafonarea veniturilor producătorilor de energie
Primăria sectorului 1 supune dezbaterii publice, până pe data de 1 august, un proiect de hotărâre care vizează implementarea procesului de bugetare participativă. Astfel, se propune alocarea, începând cu exerciţiul bugetar al anului 2020, a 400.000 de euro pentru proiectele selectate în urma procesului de bugetare participativă. 

Anual, în urma derulării procesului de bugetare participativă, vor fi selectate cel puţin zece proiecte care vor fi cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli al Sectorului 1. Valoarea maximă a unui proiect va fi de 40.000 de euro.

Conform documentului supus dezbaterii publice, odată cu validarea proiectului pilot şi operarea eventualelor ajustări de metodologie, suma alocată pentru bugetare participativă poate creşte constant, până la valori totale de: 3 milioane de lei în 2021, 5 milioane de lei în 2022, 10 milioane de lei în 2023. Bugetarea participativă, alături de implementarea proiectelor, trebuie să se desfăşoare în limitele domeniilor de competenţă ale Sectorului 1.

Domenii

Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul dintre următoarele domenii: infrastructură stradală (alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale); amenajare spaţii verzi şi locuri de joacă; mobilitate, transport alternativ, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei pe străzile din administrarea Consiliului Local al Sectorului 1; amenajarea de spaţii publice (mobilier urban, iluminat public); activităţi educaţionale; protecţie socială; sănătate; activităţi culturale; sport; protecţia mediului, protecţia animalelor, ecologizare.

Comisie

Pot lua parte la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc, muncesc sau studiază în sectorul 1 şi au împlinit cel puţin 16 ani. Propunerile pot fi depuse şi de grupuri de iniţiativă sau ONG-uri. Comisia de evaluare a proiectelor va fi alcătuită din reprezentanţi ai unor direcţii din primărie. Comisia îşi rezervă dreptul de a optimiza proiectele propuse, atât prin îmbunătăţirea din punct de vedere tehnic, cât şi prin estimarea eficientă a costurilor. Respingerea unui proiect de către comisie se va motiva în scris.

Votul cetățenilor

Toate proiectele validate şi optimizate de către comisia de evaluare vor fi supuse votului online al cetăţenilor. Votarea se va realiza pe o perioadă de minimum 21 de zile. Pentru a limita votul multiplu, accesul cetăţenilor pe platforma online se va realiza prin autentificarea prin cont unic de e-mail. Pentru cetăţenii care nu au acces la internet, vor fi distribuite buletine informative cu rol de buletin de vot, care vor putea fi depuse în spaţii special amenajate.

Citește și Salariul primarului Capitalei. Ce leafă are Gabriela Firea

Selecţia finală se va realiza după dezbaterea în cadrul întâlnirilor publice cu cetăţenii. Lista finală cu proiectele câştigătoare va fi realizată prin combinarea votului online (80%) şi a votului exprimat în cadrul întâlnirilor publice (20%).

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://www.primariasector1.ro/proiecte-supuse-dezbaterii-publice.html.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
SUA vs China
Muncitor

Germania 2025: Sectoarele cu potențial ridicat de investiții

Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...

Ursula von der Leyen
Bani. Foto: Freepik.com
Știrile dimineții
Document
Foto: Freepik.com
Beijing

Preţurile din China au scăzut pentru a treia lună consecutiv

Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...

Criptomonede / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Inteligența artificială / Foto: Freepik
Radar / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
S&P Global
Google
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Tanczos Barna / Foto: gov.ro

Tanczos Barna cere formarea rapidă a unui guvern responsabil

Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.

Robotul Vulcan / FOTO: Captură ecran
Mașină / FOTO: Freepik

În timp ce industria auto frânează, Ferrari accelerează

Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...

Estimări și calcule / FOTO: Freepik
Bitcoin

Prețul Bitcoin se apropie de 104.000 de dolari

Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...

Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Șantierul Naval Damen Mangalia
Tancuri

Germania nu exclude un împrumut comun al UE pentru apărare

O deschidere condiționată pentru finanțare comună.

Conducte de gaze / Foto: Freepik

pixel