Înmatriculările de mașini noi au crescut în primele cinci luni ale anului
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Prețul carburanților este în scădere. La fel este și interesul pentru mașinile electrice
Prețul carburanților este în scădere. La fel este și interesul pentru mașinile electrice
Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu peste o treime în România, în primele cinci luni ale anului în curs, în comparaţie cu perioada similară a lui 2021.

Potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), au intrat în circulaţie peste 47.000 de maşini noi, notează RADOR.

Românii au cumpărat mai puţine autoturisme cu motoare Diesel - cu un sfert mai puţin decât anul trecut - şi a crescut numărul celor pe benzină cu aproape 40%.

Se observă şi o creştere considerabilă a autoturismelor electrice noi cumpărate în România - de peste şase ori, dar şi a celor hibrid, cu 145%. În total, în primele cinci luni ale acestui an, autoturismele noi verzi au ajuns la o cotă de piată de aproape 20%, care care depăşeşte cu aproape cinci procente cota deţinută de maşinile noi pe motorină.

Radierea autovehiculelor fără carte de identitate

Cartea de identitate a vehiculului este un document important care este necesar în mai multe situații însă probabil cea mai mare problemă este atunci când cineva dorește să radieze vehiculul dar nu mai are acest document.

Registul Auto Român are însă prevăzută o procedură și pentru o astfel de situație.

În situațiil excepționale, în care un vehicul nu mai poate fi identificat, pentru că de pildă a fost exportat din România, dezmembrat ori furat, RAR permite anularea CIV în baza sa de date, ceea ce permite autorității de înmatriculare să radieze vehiculul în absența cărții de identitate.

Anularea CIV din baza de date a RAR poate fi făcută la reprezentanțele Registrului, în baza unei solicitări făcute de proprietarul mașinii, ce trebuie motivată și justificată cu documente din care să rezulte starea din acel moment a vehiculului.

Astfel, anularea CIV din baza de date a RAR se poate face atunci când:

- sunt prezentate documente justificative cu privire la imposibilitatea identificării vehiculului de către reprezentanții RAR, emise de una dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției sau Ministerului Public, care indică evenimentul ce ar face imposibilă identificarea (furt, incendiu, confiscare, distrugere, reținere în custodie etc.);

- este prezentat un certificat de înmatriculare (sau copia acestuia) care atestă înmatricularea vehiculului în alt stat;

- este prezentat un certificat de dezmembrare valid emis de un atelier autorizat în România (numărul de identificare al vehiculului este introdus în baza de date cu vehicule dezmembrate) sau un certificat de distrugere a vehiculului în alt stat.

Anularea CIV din baza de date a RAR nu se poate aplica și în alte situații, ci doar în cazul în care mașinile nu mai pot fi duse, din motivele enumerate mai sus, la identificarea autorității. În restul cazurilor, adică atunci când mașinile pot fi identificate, RAR va emite un duplicat al CIV, în baza căruia se va face radierea mașinii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel