INS: Deficitul balanţei comerciale s-a redus cu 11,8% în primele patru luni din 2023

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele privind comerțul internațional cu bunuri în luna aprilie și în perioada 1 ianuarie -30 aprilie 2023.

Potrivit comunicatului INS, România a înregistrat o reducere cu 11,8% a deficitului balanţei comerciale în primele patru luni din acest an.

În luna aprilie 2023, exporturile FOB au însumat 7228,6 milioane euro, iar importurile CIF au însumat 9288,6 milioane euro, rezultând un deficit de 2060,0 milioane euro. Faţă de luna aprilie 2022, exporturile din luna aprilie 2023 au crescut cu 4,9%, iar importurile au scăzut cu 4,5%.

În perioada 1.I-30.IV 2023, exporturile FOB au însumat 31046,5 milioane euro, iar importurile CIF au însumat 39904,2 milioane euro. În perioada 1.I-30.IV 2023, exporturile au crescut cu 7,4%, iar importurile au crescut cu 2,4%,
comparativ cu perioada 1.I-30.IV 2022.

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1.I-30.IV 2023 a fost de 8857,7 milioane euro, mai mic cu 1179,4 milioane euro (-11,8%) decât cel înregistrat în perioada 1.I-30.IV 2022.

Conform INS, în primele patru luni din 2023, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (44,5% la export şi 35,7% la import) şi alte produse manufacturate (29,8% la export şi 28,6% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie -30 aprilie 2023 a fost de 22,652 miliarde de euro la expedieri şi de 29,368 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 73,0% din total exporturi şi 73,6% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în primele patru luni din acest an a fost de 8,394 miliarde de euro la exporturi şi de 10,535 miliarde de euro la importuri, reprezentând 27,0% din total exporturi şi 26,4% din total importuri.

Notă:

Soldul balanţei comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea. Soldul negativ al balanţei comerciale se numeşte deficit, iar cel pozitiv se numeşte excedent.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025

pixel