Ce este FNGCIMM? Cătălin Leonte: Un instrument ce permite reducerea prețului dobânzii
Cătălin Leonte, Director...
În luna octombrie a acestui an, tarifele pentru transportul aerian au fost cu 25,89% mai mari comparativ cu octombrie 2022, preţul detergenţilor a urcat cu 23,97%, iar cel al energiei termice cu 22,26%.
În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, acestea s-au scumpit, în medie, cu 8,66% comparativ cu octombrie 2022. Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la bere (17,10%), peşte proaspăt (16,82%) şi conserve şi alte produse din peşte (15,43%).
Ieftiniri au fost consemnate la ulei comestibil (-24,65%), făină (-20,19%) şi mălai (-11,08%).
Faţă de luna septembrie a acestui an, cel mai mult s-au scumpit cartofii (+6,16%), alte legume şi conserve din legume (+5,75%) şi fructele proaspete (+1,52%).
Pe de altă parte, făina a fost mai ieftină cu 3,07% în octombrie faţă de septembrie 2023, citricele şi alte fructe meridionale cu 2,25% şi uleiul comestibil cu 1,45%.
La capitolul mărfuri nealimentare, în ultimul an cel mai mult s-au scumpit detergenţii, plus 23,97%, energia termică, cu 22,26% şi articolele de igienă şi cosmetice, cu 17,25%. În schimb, energia electrică s-a ieftinit cu 10,46%.
Faţă de luna precedentă, în octombrie, încălţămintea din piele a costat mai mult cu 1,88%, detergenţii au consemnat un plus de 1,76%, iar frigiderele şi congelatoarele s-au scumpit cu 1,27%. Scăderi au fost înregistrate la energie electrică, cu 1,08% şi combustibili cu 0,19%.
În ceea ce priveşte serviciile, în ultimul an cel mai mult au crescut tarifele pentru transportul aerian - plus 25,89%, apă, canal şi salubritate - plus 21,21% şi serviciile de confecţionat şi reparat îmbrăcăminte şi încălţăminte - plus 16,76%. Potrivit INS, la această categorie nu s-au înregistrat ieftiniri.
În octombrie, faţă de septembrie, scumpiri au fost consemnate în ceea ce priveşte îngrijirea medicală, plus 1,93%, alte servicii cu caracter industrial, plus 1,31% şi abonamentele auto, plus 1,22%.
Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna octombrie la 8,07%, de la 8,8% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 8,66%, cele nealimentare cu 6,24%, iar serviciile cu 12,20%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cătălin Leonte, Director...
Ultimele date publicate de...
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
Au fost înregistrate și creșteri importante.
Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...
Președintele Statele Unite...
Leul s-a menținut stabil față...
Un prim test are loc la Osaka.
Prețurile la cupru au scăzut...
Un studiu elaborat de...
Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...
Este vorba de politica monetară...
Republicanii din Congresul...
Damen Shipyards se confruntă cu...
Rompetrol repornește instalația...
În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...
Scade numărul firmelor intrate...
Cătălin Leonte, Director...
Salonul Imobiliar Bucureşti,...
Persoanele cu handicap nu vor...
Grupaj de știri.
Lichiditate solidă și aprecieri...
Donald Trump ar dori să vadă...
Papa Francisc, reformatorul...
Acționarii au aprobat în AGA un...