INS. Industria metalurgică, în scădere cu peste 46% față de 2020
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Metalurgia e în scădere în România
Metalurgia e în scădere în România
Cheltuielile totale de investiţii în sectorul metalurgic au însumat anul trecut 145,984 milioane lei, în scădere cu 46,2% faţă de 2020, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Investiţiile în cuptoarele pentru pregătirea fontei şi feroaliajelor au scăzut cu 20,6%, iar cele pentru utilajele folosite pentru pregătirea şarjei s-au redus cu 23,3%.

Cheltuielile de investiţii pentru instalaţii de turnare continuă s-au diminuat cu 75,4%, pentru alte instalaţii metalurgice cu 56,4%, pentru topitorii de oţel cu 43,24% şi pentru laminoare cu 25,4%.

Pe de altă parte, cheltuielile pentru protecţia mediului au reprezentat 9,2% din totalul cheltuielilor de investiţii, fiind în creştere cu 40,4% comparativ cu anul anterior.

În 2021 s-au înregistrat scăderi ale capacităţilor de producţie la produse acoperite (-7,1%), oţel brut (-5,1%), produse obţinute direct prin laminare la cald (-2,5%) şi produse obţinute din produse laminate la cald (-0,8%).

Sectoarele metalurgice în care s-au înregistrat creşteri ale capacităţilor de producţie au fost fontă şi feroaliaje (+13,1%) şi pregătirea şarjei (+8,3%).

Capacităţile de producţie în instalaţiile pentru fontă şi feroaliaje au fost utilizate în proporţie de 98,8% (faţă de 99,6% în 2020), iar cele pentru producerea oţelului brut s-au utilizat în proporţie de 78,8% din capacitate (62,1% în anul 2020). 

Liberty Steel, cu ochii pe divizia de metalurgie a grupului Thyssenkrupp

Liberty Steel Group va face vineri o ofertă pentru preluarea diviziei de metalurgie a conglomeratului german Thyssenkrupp AG, care se confruntă cu dificultăţi financiare, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Un acord ar combina al patrulea şi al doilea producător de oţel din Europa şi ar marca cea mai recentă încercare de consolidare pe scară largă, după ce planificata societate mixtă dintre Thyssenkrupp şi Tata Steel a fost blocată în 2019. Reprezentanţii Thyssenkrupp şi ai Liberty Steel nu au dorit să comenteze informaţia.

Liberty, cu sediul în Marea Britanie, este deţinută de GFG Alliance şi este condusă de Sanjeev Gupta. Liberty Steel face achiziţii în Europa. Recent, a anunţat achiziţionarea afacerii Hayange din Franţa, care produce şine de cale ferată, de la British Steel. În luna iulie a anului trecut, Liberty Steel a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel