INS: Scădere semnificativă a prețurilor producției industriale
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Uzina Dacia Mioveni
Uzina Dacia Mioveni
Datele publicate marți de către Institutul Național de Statistică (INS) dezvăluie o scădere semnificativă a prețurilor producției industriale în luna februarie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

Conform informațiilor INS, prețurile au înregistrat un declin de 6,3% față de februarie 2023 și o scădere de 0,8% în comparație cu luna precedentă.

Analizând pe segmentele pieței interne și externe, constatăm că în februarie față de ianuarie, prețurile producției industriale au cunoscut o creștere de 0,45% la nivelul pieței externe, în timp ce la nivel intern au scăzut cu 1,23%. Comparativ cu februarie 2023, însă, prețurile interne au consemnat o scădere de 8,99%, iar cele externe au înregistrat o creștere de 1,46%.

În ceea ce privește marile grupe industriale, cele mai semnificative creșteri ale prețurilor au fost înregistrate în industria bunurilor de capital (+6,88%), industria bunurilor de uz curent (+5,44%) și industria bunurilor de folosință îndelungată (+1,46%). În contrast, industriile bunurilor intermediare și energetice au înregistrat scăderi de 4,46%, respectiv 18,44%.

Detaliind pe secțiuni de activitate, INS evidențiază creșteri în distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (+17,66%) și în industria prelucrătoare (+1,40%). În schimb, s-au înregistrat scăderi în industria extractivă (-8,2%) și în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-21,8%).

Aceste date furnizate de INS reflectă dinamica prețurilor producției industriale și pot oferi indicii importante privind evoluția economică a țării.

Prețul producției industriale este o măsură a costului total al producției de bunuri în cadrul sectorului industrial al unei economii. Acesta reflectă valoarea totală a bunurilor produse într-o anumită perioadă de timp, exprimată în termeni monetari. Prețul producției industriale poate fi influențat de mai mulți factori, inclusiv costurile materiilor prime, costurile forței de muncă, costurile de producție, cererea și oferta de pe piață, schimbările tehnologice și alte variabile economice și sociale. Este un indicator important pentru analiza performanței sectorului industrial și pentru evaluarea tendințelor economice mai largi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel