Intel primește aproape 20 de miliarde de dolari de la președintele Biden
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Fabrica Intel din Ohio / FOTO: Site-ul oficial al companiei Intel
Fabrica Intel din Ohio / FOTO: Site-ul oficial al companiei Intel
Este vorba despre 8,5 miliarde de dolari granturi și 11 miliarde împrumuturi. Scopul acestei finanțări: creșterea producției interne de cipuri prin construirea a două noi fabrici și modernizarea unei întreprinderi deja existente.

Comentând această înțelegere, Secretarul pentru Comerț, Gina Raimondo, a vorbit despre „o afacere uriașă” și una dintre cele mai mari investiții realizate vreodată în producția de semiconductori din SUA.

„Este o confirmare a faptului că în Statele Unite se vor produce semiconductori de ultimă generație”, a spus oficialul american, subliniind, în același timp, că ponderea țării în producția de cipuri de ultimă generație este în prezent zero, dar ar putea ajunge la 20% până în 2030 datorită, parțial, programului de subvenții. 

Scopul este de a reduce dependența de China și Taiwan, deoarece ponderea SUA în capacitatea globală de producție a semiconductoarelor a scăzut de la 37% în 1990 la 12% în 2020, potrivit Asociației Industriei Semiconductorilor.

Aceste cheltuieli istorice arată că administrația Biden se bazează mult pe Intel în baza legii ”CHIPS and Science Act”, adoptată în 2020 și care își propune să stimuleze producția internă de semiconductori cu o finanțare de 52,7 miliarde de dolari, inclusiv 39 miliarde de dolari subvenții pentru producția de semiconductori și 11 miliarde pentru cercetare și dezvoltare.

Departamentul de Comerț alocă 28 de miliarde de dolari pentru subvenții guvernamentale pentru fabricarea de cipuri – în ciuda faptului că are cereri de peste 70 de miliarde de dolari – și are, de asemenea, autorizații de împrumut de 75 de miliarde de dolari.

Este, de asemenea, o veste bună pentru Intel, care a estimat în ianuarie că veniturile sale din primul trimestru ar putea scădea cu peste 2 miliarde de dolari față de estimările pieței, deoarece se confruntă cu o cerere incertă pentru cipurile sale utilizate pe piețele tradiționale de servere și computere personale.

Luna trecută, administrația Biden a acordat 1,5 miliarde de dolari GlobalFoundries GFS.O, al treilea cel mai mare producător de cipuri din lume, pentru a construi o unitate de producție de semiconductori în Malta, statul New York, și extinderea activităților existente în acest oraș și în Burlington, în statul Vermont.

În ianuarie, Departamentul pentru Comerț a anunțat că Microchip Technology va primi subvenții guvernamentale în valoare de 162 de milioane de dolari, permițându-i să tripleze producția de cipuri semiconductoare și microcontrolere la două fabrici din SUA.

Subvențiile acordate companiei sud-coreene Samsung și companiei taiwaneze TSMC sunt așteptate în următoarele săptămâni. Pe de alte parte, banii alocați de stat vor contribui la finalizarea proiectului de construcție a unei fabrici de ultimă generație în Ohio, a unei instalații e de ambalare aproape finalizată în New Mexico și a unui centru de cercetare și dezvoltare în Oregon.

Oficialii au refuzat să precizeze suma de fonduri alocate fiecărui proiect. Pe lângă fondurile care urmează să fie anunțate, Intel ar urma să mai primească până la 3,5 miliarde de dolari de la Departamentul de Comerț pentru a spori securitatea la unitățile sale din Arizona, unde sunt produse cipuri sensibile pentru armată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel