Inteligența artificială nu va schimba natura războiului

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Totul depinde de succes / FOTO: Freepik
Totul depinde de succes / FOTO: Freepik
Îmbunătățirea capacității de detectare a submarinelor, optimizarea mentenanței operaționale, automatizarea anumitor sarcini de informații, implementarea sistemelor de arme autonome letale ...

Posibilitățile oferite de inteligența artificială în domeniul militar sunt numeroase și variate. Mai mult, Ucraina se bazează pe această tehnologie pentru a compensa slăbiciunile sale împotriva Rusiei. Cu toate acestea, nu cu mult timp în urmă, existau două puncte de vedere opuse asupra importanței inteligenței artificiale în acest domeniu.

Pentru unii, nu exista nicio îndoială că această tehnologie „disruptivă” va revoluționa domeniul strategic, deoarece cei care o vor folosi ar fi capabili să depășească capacitățile militare „tradiționale”… și, prin urmare, să obțină avantaj în fața adversarilor lor. 

Alții, inspirați de Luc Julia, co-creatorul asistentului personal inteligent al Apple „SIRI”, care preferă să vorbească despre inteligență „augmentată”, cred că recurgerea la AI pentru sisteme militare nu va fi ca mijloc de realizare a lucrurilor pe care oamenii nu au timp sau capacitatea de a le face. Care dintre cele două tabere are dreptate?

Este prea haotic pentru a fi moderat

În orice caz, pentru generalul Grégoire de Saint-Quentin, fost șef al comandamentului operațiunilor speciale, devenit consilier al companiei Preligens, inteligența artificială „nu schimbă natura războiului, ci modul în de organizare”. Pentru ca această tehnologie să poată fi folosită la război, este nevoie de muniție... adică volume mari de date... fiabile și necorupte. Dar, spune înaltul ofițer, ”nici o teamă, războiul este prea haotic pentru a fi modelat.”

În opinia șefului Statului Major al Armatei franceze, generalul Pierre Schill, inteligența artificială „accelerează tranziția” către o „nouă formă de conflict în care acțiunile din domeniile cognitiv, informațional și cibernetic sunt la fel de determinante în producerea de efecte strategice precum cele clasice”. Într-adevăr, diseminarea de informații false ca parte a campaniilor de influență poate face parte din utilizările AI.

Însă în ceea ce privește aplicațiile strict militare, generalul Schill consideră că AI „ ridică alte întrebări, ce pun la îndoială însuși prezența omului în război”. Apariția programelor SALA, spre exemplu, schimbă modul „în care soldatul înțelege moartea, în timp ce războiul cognitiv transformă civilii în ținte alături de militari”.

Trebuie să garanteze succes

Acestea fiind spuse, armata nu poate ignora inteligența artificială. „Integrarea acestei tehnologii în sistemele de arme și în procesele personalului nostru este imperativă pentru a menține inițiativa”, scrie generalul Schill. 

Totuși, el este de acord cu generalul de Saint-Quentin când afirmă că „războiul rămâne ceea ce este”, adică o „confruntare umană”. De asemenea, „ca orice „revoluție a capacității”, este o chestiune de a nu ceda în fața sirenelor oricărei tehnologii”. Dar „dacă însușirea AI nu va garanta succesele noastre viitoare, nerespectarea acestui lucru va garanta imediat o retrogradare în bîătăliile de mâine”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel