Interes uriaş pentru IMM PLUS. OUG privind majorarea bugetului alocat programului de sprijinire a firmelor
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik
Ministerul Finanţelor a pus în transparenţă un proiect de OUG pentru modificarea anexei la Ordonanța de urgență a Guvernului nr.18/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS.

Ca urmare a interesului manifestat de către întreprinderi până la acest moment pentru accesarea Programului IMM Plus, plafonul de garanții prevăzut pentru acest program este utilizat într-o mare masură. Întrucât interesul întreprinderilor de a accesa acest Program se manifestă în continuare ridicat, propunem majorarea plafonului de garanții aprobat și implicit majorarea bugetului ajutorului de stat acordat sub formă de grant, se arată în proiect.


Dispozițiile legale în vigoare în domeniul ajutorului de stat permit majorarea bugetului unei scheme de ajutor de stat cu până la 20%, fără a fi necesară notificarea la Comisia Europeană. În acest sens, pentru certificarea celor de mai sus, prin adresa nr. 585.615/30.06.2023, Ministerul Finanțelor a solicitat prin intermediul Consiliului Concurenței, opinia Comisiei Europene.

În cadrul corespondenței purtate, forul european a emis următoarea opinie:

”Având în vedere clarificările oferite suplimentar de partea română, referitoare la faptul ca (i) obiectivul operațiunii în cauză este de a asigura sprijin financiar cât mai multor beneficiari, (ii) se înregistrează o creștere a numărului de solicitări care nu ar putea fi satisfăcute în condițiile bugetului inițial, respectiv că (iii) termenii și condițiile de acordare a garanțiilor rămân neschimbate, experții Comisiei Europeane au confirmat faptul că o astfel de măsură (majorarea bugetelor cu până la 20% din valorile inițiale) poate fi implementată fără parcurgerea procedurii de
notificare la CE în vederea aprobării.”

Se impune modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS, pentru asigurarea continuității măsurilor de sprijin. Astfel, prin prezentul proiect se propune majorarea bugetului total al schemei de ajutor de stat asociată Programului cu suma de 2.499.875.096,61 lei, până la suma totală de 14.999.250.579,70 lei, respectiv majorarea plafonului total al garanțiilor de stat care pot fi emise în cadrul Programului cu suma de 2.220.000.000 lei, până la valoarea totală de 13.320.000.000 lei și majorarea bugetului de grant cu suma de 279.875.096,62 lei până la valoarea totală de 1.679.250.579,70 lei.

Prin implementarea modificărilor propuse, se va asigura accesul la măsurile de ajutor acordate în cadrul schemei de ajutor de stat pentru un număr estimativ de 2.343 beneficiari suplimentari, astfel că se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum total 13.843 de beneficiari.

Stabilirea plafonului a avut în vedere estimările administratorilor schemei de ajutor de stat, propunându-se majorarea cu încadrarea în limita a 20%, astfel încât să nu fie necesară notificarea și aprobarea modificărilor schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană, având în vedere perioada scurtă rămasă până la 30 iunie 2024. Stabilirea bugetului pentru ajutorul de stat sub formă de grant a avut în vedere estimările administratorilor schemei de ajutor de stat.

Propunerea de suplimentare a plafonului total de garantare și a bugetului schemei de ajutor de stat asociate Programului IMM INVEST PLUS are în vedere faptul că ajutoarele de stat pot fi acordate până la data de 30 iunie 2024, astfel că, prin aprobarea măsurilor propuse se va permite accesul la credite pentru realizarea de investiții, precum și pentru capital de lucru destinat agriculturii și sectorului alimentar pentru un număr mai mare de companii afectate direct sau indirect de efectele crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Propunerea este justificată prin prisma gradului ridicat de concentrare a solicitărilor de garantare și a ritmului susținut de consum al plafoanelor de garantare înregistrat într-o perioadă foarte scurtă de la debutul programului.

Suplimentarea plafonului total de garantare și a bugetului schemei de ajutor de stat este menită să preîntâmpine amplificarea efectelor crizei, întrucât sectorul companiilor nefinanciare nu ar putea beneficia de o finanţare adecvată pentru proiectele de investiţii sau pentru capital de lucru destinat agriculturii și sectorului alimentar.

Având în vedere gradul foarte ridicat de concentrare al creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru în totalul creditelor acordate și având în vedere intenția Guvernului de a susține proiectele de investiții ale companiilor și a domeniului agriculturii și al industriei alimentare, se propune ca modificarea bugetului schemei de ajutor de stat inclusiv prin creșterea plafonului de garantare cu suma de 2,22 miliarde lei prin prezentul act normativ să aibă în vedere doar garanțiile pentru creditele de investiții și pentru capital de lucru destinat agriculturii și sectorului alimentar

Trebuie menționat că prin cresterea bugetului schemei de ajutor de stat statul își asumă un risc de credit suplimentar prin creșterea plafonului de garantare odată cu asumarea unui efort bugetar prin partea de grant specifică Programului, care acoperă cheltuielile cu dobânzile (pentru maxim 12 luni), comisioanele de administrare și de risc, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel