Interes uriaş pentru IMM PLUS. OUG privind majorarea bugetului alocat programului de sprijinire a firmelor

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik
Ministerul Finanţelor a pus în transparenţă un proiect de OUG pentru modificarea anexei la Ordonanța de urgență a Guvernului nr.18/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS.

Ca urmare a interesului manifestat de către întreprinderi până la acest moment pentru accesarea Programului IMM Plus, plafonul de garanții prevăzut pentru acest program este utilizat într-o mare masură. Întrucât interesul întreprinderilor de a accesa acest Program se manifestă în continuare ridicat, propunem majorarea plafonului de garanții aprobat și implicit majorarea bugetului ajutorului de stat acordat sub formă de grant, se arată în proiect.


Dispozițiile legale în vigoare în domeniul ajutorului de stat permit majorarea bugetului unei scheme de ajutor de stat cu până la 20%, fără a fi necesară notificarea la Comisia Europeană. În acest sens, pentru certificarea celor de mai sus, prin adresa nr. 585.615/30.06.2023, Ministerul Finanțelor a solicitat prin intermediul Consiliului Concurenței, opinia Comisiei Europene.

În cadrul corespondenței purtate, forul european a emis următoarea opinie:

”Având în vedere clarificările oferite suplimentar de partea română, referitoare la faptul ca (i) obiectivul operațiunii în cauză este de a asigura sprijin financiar cât mai multor beneficiari, (ii) se înregistrează o creștere a numărului de solicitări care nu ar putea fi satisfăcute în condițiile bugetului inițial, respectiv că (iii) termenii și condițiile de acordare a garanțiilor rămân neschimbate, experții Comisiei Europeane au confirmat faptul că o astfel de măsură (majorarea bugetelor cu până la 20% din valorile inițiale) poate fi implementată fără parcurgerea procedurii de
notificare la CE în vederea aprobării.”

Se impune modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS, pentru asigurarea continuității măsurilor de sprijin. Astfel, prin prezentul proiect se propune majorarea bugetului total al schemei de ajutor de stat asociată Programului cu suma de 2.499.875.096,61 lei, până la suma totală de 14.999.250.579,70 lei, respectiv majorarea plafonului total al garanțiilor de stat care pot fi emise în cadrul Programului cu suma de 2.220.000.000 lei, până la valoarea totală de 13.320.000.000 lei și majorarea bugetului de grant cu suma de 279.875.096,62 lei până la valoarea totală de 1.679.250.579,70 lei.

Prin implementarea modificărilor propuse, se va asigura accesul la măsurile de ajutor acordate în cadrul schemei de ajutor de stat pentru un număr estimativ de 2.343 beneficiari suplimentari, astfel că se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum total 13.843 de beneficiari.

Stabilirea plafonului a avut în vedere estimările administratorilor schemei de ajutor de stat, propunându-se majorarea cu încadrarea în limita a 20%, astfel încât să nu fie necesară notificarea și aprobarea modificărilor schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană, având în vedere perioada scurtă rămasă până la 30 iunie 2024. Stabilirea bugetului pentru ajutorul de stat sub formă de grant a avut în vedere estimările administratorilor schemei de ajutor de stat.

Propunerea de suplimentare a plafonului total de garantare și a bugetului schemei de ajutor de stat asociate Programului IMM INVEST PLUS are în vedere faptul că ajutoarele de stat pot fi acordate până la data de 30 iunie 2024, astfel că, prin aprobarea măsurilor propuse se va permite accesul la credite pentru realizarea de investiții, precum și pentru capital de lucru destinat agriculturii și sectorului alimentar pentru un număr mai mare de companii afectate direct sau indirect de efectele crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Propunerea este justificată prin prisma gradului ridicat de concentrare a solicitărilor de garantare și a ritmului susținut de consum al plafoanelor de garantare înregistrat într-o perioadă foarte scurtă de la debutul programului.

Suplimentarea plafonului total de garantare și a bugetului schemei de ajutor de stat este menită să preîntâmpine amplificarea efectelor crizei, întrucât sectorul companiilor nefinanciare nu ar putea beneficia de o finanţare adecvată pentru proiectele de investiţii sau pentru capital de lucru destinat agriculturii și sectorului alimentar.

Având în vedere gradul foarte ridicat de concentrare al creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru în totalul creditelor acordate și având în vedere intenția Guvernului de a susține proiectele de investiții ale companiilor și a domeniului agriculturii și al industriei alimentare, se propune ca modificarea bugetului schemei de ajutor de stat inclusiv prin creșterea plafonului de garantare cu suma de 2,22 miliarde lei prin prezentul act normativ să aibă în vedere doar garanțiile pentru creditele de investiții și pentru capital de lucru destinat agriculturii și sectorului alimentar

Trebuie menționat că prin cresterea bugetului schemei de ajutor de stat statul își asumă un risc de credit suplimentar prin creșterea plafonului de garantare odată cu asumarea unui efort bugetar prin partea de grant specifică Programului, care acoperă cheltuielile cu dobânzile (pentru maxim 12 luni), comisioanele de administrare și de risc, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...


pixel