Întreprinderile din zona euro înregistrează prima scădere a prețurilor din ultimii doi ani și jumătate

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
fabrica
fabrica
O măsură cheie luată împotriva inflației a provocat prima scădere a prețurilor de fabrică de la sfârșitul lui 2020 la nivel european.

Prețurile practicate de fabricile din cele 20 de țări care au în comun moneda euro au scăzut cu 1,5% în luna mai, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor agenției de statistică a Uniunii Europene, conform CNN.

Este pentru prima dată când prețurile de producție care sunt în strânsă legătură cu prețurile plătite de consumatori au înregistrat o scădere anuală din decembrie 2020.

Scăderea a fost determinată de un trend descendent anual abrupt de 13,3% a prețurilor de producție în sectorul energetic, au arătat datele.

Cifra inflației, conformă estimărilor Băncii Centrale Europene

Cifrele semnalează că inflația prețurilor de consum este posibil să se reducă în continuare, scăzând mai aproape de ținta de 2% a Băncii Centrale Europene (BCE). Prețurile de consum din zona euro au crescut cu 5,5% în iunie față de anul trecut, potrivit unei prime estimări oficiale, în scădere de la 6,1% în mai.

În ultimul an, BCE a încercat să atenueze creșterea prețurilor prin majorarea ratelor dobânzilor. În iunie, banca centrală a majorat costurile de împrumut de referință la 3,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.

Cu toate acestea, producătorii au mai puține motive de bucurie. Potrivit datelor sondajului din iunie publicate marți, producția fabricilor din zona euro a înregistrat cea mai abruptă scădere din octombrie. Prețurile practicate de producători au scăzut, de asemenea, luna trecută, ceea ce sugerează că cifrele oficiale din iunie ar putea arăta, de asemenea, o nouă scădere.

"Există tot mai multe dovezi că sectorul industrial cu utilizare intensivă a capitalului reacționează negativ la majorările de dobândă ale BCE", a scris Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank, într-o notă referitoare la datele sondajului.

"Reducerile prețurilor de vânzare pentru a doua lună consecutiv nu reprezintă o surpriză, având în vedere slăbiciunea cererii și rata rapidă de deflație a costurilor", a adăugat acesta.

Economia zonei euro a intrat în recesiune în timpul iernii, iar în perioada aprilie-iunie au apărut noi semne de slăbiciune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
ANAF / Foto: DCBUsiness
Contor electric / Foto: Arhivă
Veterinar / Foto: Freepik

Reglementări dure pentru farmaciile veterinare

Unitățile farmaceutice veterinare trebuie să respecte...

Foto: Freepik.com
Euro depășește dolarul / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Foto: Reuters
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
SUA vs China
Muncitor

Germania 2025: Sectoarele cu potențial ridicat de investiții

Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...

Ursula von der Leyen
Bani. Foto: Freepik.com
Știrile dimineții
Document
Foto: Freepik.com
Beijing

Preţurile din China au scăzut pentru a treia lună consecutiv

Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...

Criptomonede / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Inteligența artificială / Foto: Freepik
Radar / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
S&P Global
Google

pixel