Prețurile practicate de fabricile din cele 20 de țări care au în comun moneda euro au scăzut cu 1,5% în luna mai, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor agenției de statistică a Uniunii Europene, conform CNN.
Este pentru prima dată când prețurile de producție care sunt în strânsă legătură cu prețurile plătite de consumatori au înregistrat o scădere anuală din decembrie 2020.
Scăderea a fost determinată de un trend descendent anual abrupt de 13,3% a prețurilor de producție în sectorul energetic, au arătat datele.
Cifra inflației, conformă estimărilor Băncii Centrale Europene
Cifrele semnalează că inflația prețurilor de consum este posibil să se reducă în continuare, scăzând mai aproape de ținta de 2% a Băncii Centrale Europene (BCE). Prețurile de consum din zona euro au crescut cu 5,5% în iunie față de anul trecut, potrivit unei prime estimări oficiale, în scădere de la 6,1% în mai.
În ultimul an, BCE a încercat să atenueze creșterea prețurilor prin majorarea ratelor dobânzilor. În iunie, banca centrală a majorat costurile de împrumut de referință la 3,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.
Cu toate acestea, producătorii au mai puține motive de bucurie. Potrivit datelor sondajului din iunie publicate marți, producția fabricilor din zona euro a înregistrat cea mai abruptă scădere din octombrie. Prețurile practicate de producători au scăzut, de asemenea, luna trecută, ceea ce sugerează că cifrele oficiale din iunie ar putea arăta, de asemenea, o nouă scădere.
"Există tot mai multe dovezi că sectorul industrial cu utilizare intensivă a capitalului reacționează negativ la majorările de dobândă ale BCE", a scris Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank, într-o notă referitoare la datele sondajului.
"Reducerile prețurilor de vânzare pentru a doua lună consecutiv nu reprezintă o surpriză, având în vedere slăbiciunea cererii și rata rapidă de deflație a costurilor", a adăugat acesta.
Economia zonei euro a intrat în recesiune în timpul iernii, iar în perioada aprilie-iunie au apărut noi semne de slăbiciune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...