Investiţie UITATĂ, începută înainte de 1990, în Portul Constanţa. Dumitru Costin (BNS): Puteam avea cel mai mare terminal de gaze lichefiate din Europa

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Port. Foto: Klaus - Pexels
Port. Foto: Klaus - Pexels
EXCLUSIV
Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, a atras atenţia asupra unui proiect început înainte de Revoluţie care ar fi contat enorm în actualul context al crizei energetice. 

Dumitru Costin a vorbit la DC News, la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu, despre situaţia în care se află România acum, în plină criză energetică.

"Pe piaţa soluţiilor nu au apărut mari schimbări. Cu excepţia acestui act normativ despre care toată lumea a luat la cunoştinţă, care presupune nişte măsuri de protecţie pentru consumatorii vulnerabili, în general discutăm de consumatorii casnici şi de IMM-uri, însă actul normativ nu prevede nicio soluţie pentru consumatorii mari care, la rândul lor, angajează zeci de mii de oameni. Discutăm de cifre importante. În rest aflăm că s-ar putea să se extragă gaze din Marea Neagră de pe un perimetru undeva prin 2026. La iarnă ce facem?

Eu am transmis, la începutul lunii februarie, într-un document de lucru, să structurăm propunerile care vin de la mediul de afaceri şi de la noi, şi de la Guvern, pe trei paliere.

Atrăgeam atenţia că trebuie să finalizăm urgent investiţia la terminalul de gaze lichefiate în Portul Constanţa. E un subiect care trenează, nimeni nu a luat nicio decizie deşi el e început de la sfârşitul anilor 80. Fundaţia există sub apă. România ar fi trebuit să aibă, astăzi, cel mai mare terminal de gaze lichefiate din Europa, pentru că fundaţia asta permite. România care a avut o propunere concretă, în 2016, din partea unui grup de firme din Statele Unite, de a investi 1,2 miliarde de dolari în finalizarea acestui terminal. Ministrul Transporturilor – pentru că de Ministerul Transporturilor ţine portul – din Guvernul Cioloş nici măcar nu a binevoit să le spună ălora: 'nu ne interesează'", a spus Dumitru Costin.  

VIDEO: 

Youtube video image

 

Citeşte şi: 30.000 de salariaţi români, AFECTAŢI de consecinţele războiului. Dumitru Costin (BNS) anunţă cum vor fi sprijiniţi şi câţi bani primesc

 

Dumitru Costin a vorbit şi despre măsurile pentru sprijinirea salariaţilor români afectaţi de consecinţele nefaste ale războiului asupra activităţii economice din ţara noastră. 

"Astăzi am terminat o Comisie de dialog social la Ministerul Muncii, în care am discutat pe textul unei ordonanţe de urgenţă care vine să rezolve această problemă (n.r. – a salariaţilor români care lucrează la companii ce sunt afectate de sancţiunile impuse Rusiei şi, în general, de războiul din Ucraina).

Această ordonanţă de urgenţă spune că pot fi protejaţi salariaţii companiilor afectate de războiul din Ucraina, pe cele trei relaţii: România – Ucraina, România – Rusia, România – Belarus. Salariaţii pot fi protejaţi, acordându-li-se de la bugetul asigurărilor sociale 75% din salariile lor de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie.

Grupul ţină vizat reprezintă – există o estimare preliminară - circa 30.000 de salariaţi din economia României. Sunt 30.000 de salariaţi iar volumul total de bani puşi la dispoziţia finanţării acestei măsuri e undeva la 700 de milioane de lei. Măsura nu are un termen precizat, pentru că nu ştim cât durează. Cu siguranţă, în viitor va fi nevoie să mai punem bani la finanţarea acestui tip de măsură, pentru că se pare că lucrurile nu vor fi rezolvate într-o lună sau două. E o măsură care protejează angajaţii. În ceea ce priveşte producţia, trebuie să găsim alternative. Dacă nu găsim alternative, atunci vom avea probleme majore. Va trebui să oprim producţia şi atunci numărul salariaţilor afectaţi va fi din ce în ce mai mare", a explicat Dumitru Costin.  

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel