Investiții industriale: Europa rămâne în urma Asiei și Americii

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Investitor
Investitor
Europa continuă să rămână în urma Asiei și Americii în ceea ce privește atragerea de noi investiții industriale, dar este în avans față de restul lumii la calitatea investițiilor sale, mai virtuoase în materie de energie și mediu, este concluzia ultimului „barometru global al investițiilor industriale”, dat publicității luni.

În total, volumul de investiții industriale „se stabilizează la scară globală, la 1.306 miliarde dolari” în perioada care acoperă a doua jumătate a anului 2022 și prima jumătate a anului 2023 (+4,9% față de perioada anterioară), arată indicatorul publicat de cabinetul de consultanță Trendeo, Fives, Institutul de Reindustrializare și McKinsey.

Din 2016, acest indice a măsurat tendințele investițiilor la scară internațională, atât în ​​fabrici noi, cât și în unități existente.

În intervalul analizat (semestrul 2 2022 - semestrul 1 2023) un procent de 54,5% (711,3 miliarde de dolari) din investițiile globale au fost direcționate către Asia, 28,5% către continentul american (372 miliarde de dolari) și „doar 10 % spre Europa” (129,4 miliarde de dolari), notează studiul.

Indicele arată că, în general, investițiile au rămas stabile în Asia față de media valabilă pentru perioada 2016-23 care a fost de 54,7%, că în America au progresat (28,5% față de 22% față de media 2016-23) și că sunt în scădere în Europa (10% față de 11,8%).

Declinul european afectează în principal Rusia și Regatul Unit, nu și Uniunea Europeană în sine, unde investițiile industriale se ridică la 87 de miliarde de dolari în perioada de referință, ceea ce reprezintă 6,7% din investițiile globale (UE a atras 6,5% din investiții în perioada 2016-2023).

„În ciuda volumelor reduse, observăm o logică investițională virtuoasă în Europa, cu măsuri specifice în ceea ce privește mediul, reducerea consumului de energie și utilizarea tehnologiilor digitale”, indică Trendeo.

În detaliu, investițiile în Rusia au scăzut cu 85% în perioada 2022-23 față de media 2016-2022 și cu 62% în Regatul Unit. În Germania, acestea au scăzut cu 16% și au crescut cu 39% în Franța.

Pe continentul african și în Oceania, tendința este descendentă. Cu 74,3 miliarde de dolari investiți, continentul african a reprezentat 5,7% din investițiile industriale globale (comparativ cu 7,8% în medie în perioada 2016-23). Oceania a primit 18,8 miliarde de dolari sau 1,4% (3,7%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Donald Trump
Foto: pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
pexels.com
Donald Trump
Foto: Pexels.com
Contabil
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Foto: Pexels.com
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Reguli noi pentru transportatori
Petrol / sursa: Freepik.com
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by

Warren Buffett, Oracolul din Omaha, dezvăluie unde a greșit

Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...

Janusz Bugajski, Senior Fellow la Jamestown Foundation din Washington DC
Știri false / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Lucrător
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...


pixel