Investițiile companiilor petroliere: Unde dai și unde crapă

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Este cu dus și întors
Este cu dus și întors
Companiile petroliere naţionale din întreaga lume urmează să cheltuie sute de miliarde de dolari pe proiecte costisitoare de petrol şi gaze care vor fi profitabile numai dacă ţintele de emisii stabilite prin Acordul de la Paris vor fi ratate, a anunţat marţi o organizaţie nonguvernamentală, transmite Reuters.

Potrivit unui raport intitulat "Pariuri Riscante", ONG-ul american Natural Resource Governance Institute (NRGI) estimează că societăţile petroliere naţionale ar putea investi 1.900 miliarde de dolari în următorii zece ani, ceea ce înseamnă că o cincime din aceste investiţii (aproximativ 414 miliarde de dolari) nu vor fi profitabile, exceptând cazul în care preţul petrolului va rămâne peste 40 de dolari per baril.

O serie de mari companii petroliere precum BP, Total şi Royal Dutch Shell şi-au redus deja estimările privind evoluţia pe termen lung a cotaţiei petrolului, care în prezent sunt în intervalul 50-60 de dolari pe baril iar unii analişti se aşteaptă chiar şi la preţuri mai mici în funcţie de modul cum va evolua tranziţia energetică.

"Cheltuielile companiilor petroliere de stat sunt un pariu extrem de riscant", susţine David Manley, analist la NRGI şi unul dintre autorii raportului. "Ar putea să aibă succes sau ar putea să deschidă calea unor crize economice în statele emergente şi în curs de dezvoltare şi să implice programe de salvare care să coste scump fondurile publice", a adăugat David Manley.

Citește și Vaccinul AstraZeneca. Avertisment OMS: Nu vă pripiți

Raportul estimează că, deşi grupul petrolier Saudi Aramco şi alte companii petroliere de stat din Orientul Mijlociu au proiecte care vor rămâne profitabile şi la un preţ al petrolului mai mic de 40 de dolari pe baril, deciziile viitoare de investiţii vor fi mult mai dificile pentru firmele Staatsolie Maatschappij Suriname NV (Surinam), Ecopetrol SA (Columbia), Petroleos de Venezuela SA (Venezuela) şi Pertamina Persero PT (Indonezia), printre altele.

NRGI susţine că o atenţie deosebită trebuie acordată firmelor SOCAR din Azerbaidjan şi NNPC din Nigeria. Aproximativ jumătate din investiţiile viitoare ale NNPC în proiecte petroliere viitoare ar putea să se transforme în pierderi dacă tranziţia energetică globală avansează mai rapid. Alte state unde investiţiile ar trebui revizuite cu atenţie sunt Algeria, China, Rusia, India, Mozambic, Venezuela, Colombina şi Surinam.

ONG-ul susţine că guvernele pot introduce politici care încurajează companiile petroliere de stat să adopte abordare mai conservatoare cu privire la gestionarea riscurilor, însă declinul structural al preţului petrolului este un motiv de îngrijorare pe termen lung cu privire la orice proiecte viitoare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel