Investițiile străine, în picaj. Experții arată care este cauza
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Investițiile străine au scăzut dramatic
Investițiile străine au scăzut dramatic
Investiţiile străine au înregistrat o reducere de 13% în prima jumătate a acestui an.

Specialiştii economici spun că mulţi investitori s-au abţinut de la deschiderea noilor facilităţi de producţie în România, din cauza costurilor ridicate. Această situaţie a generat o perturbare semnificativă pe piaţa muncii. Conform datelor furnizate de o platformă de recrutare, numărul locurilor de muncă disponibile a scăzut cu 10%. Investitorii străini predominanţi provin din Italia, în timp ce olandezii contribuie cu cele mai mari sume de capital.

În primele şase luni ale anului curent, investiţiile directe din partea non-residenţilor în România au înregistrat o diminuare de peste 13%, ajungând la 3,9 miliarde de euro, în comparaţie cu suma de 4,5 miliarde de euro din aceeaşi perioadă a anului precedent. În acelaşi timp, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a înregistrat o creştere de 0,5% faţă de intervalul similar din 2022.

Adrian Negrescu, expert în economie, a subliniat că scăderea investiţiilor străine este consecinţa unui declin economic la nivel global. După revenirea din pandemie, s-a înregistrat o inflaţie semnificativă, ceea ce a redus puternic puterea de cumpărare. Această diminuare a investiţiilor străine reflectă agravarea climatului economic în România, întrucât percepţia asupra ţării noastre nu mai este atât de favorabilă. Inflaţia a afectat puternic puterea de cumpărare, determinând mulţi investitori să amâne planurile de a dezvolta noi afaceri până când inflaţia va fi ţinută sub control, a arătat analistul într-o intervenție la TVR.

Majoritatea companiilor cu investiţii străine provin din Italia, cu peste 50 de mii de astfel de entităţi. Totodată, investitori din Olanda au contribuit cu cele mai semnificative sume de capital, aproximativ 12 miliarde de dolari.

La finele lunii iunie, România înregistra aproape 250 de mii de companii în care investiseră străinii, iar suma capitalului subscris depăşea 68 de miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...


pixel