Investitorii chinezi, în goană după fonduri mutuale din Hong Kong: Record de subscripții în 24 de ore

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Hong Kong / sursa foto: Freepik.com
Hong Kong / sursa foto: Freepik.com
Investitorii chinezi cumpără masiv fonduri mutuale din Hong Kong.  

Investitorii din China au început să achiziționeze masiv produse mutuale din Hong Kong care investesc pe piețele internaționale, în special în obligațiuni, după ce autoritățile au extins luna aceasta un canal de tranzacționare transfrontalier, oferindu-le o oportunitate de a obține randamente mai atractive.

Mai multe fonduri mutuale, înregistrate în Hong Kong și autorizate să fie comercializate către investitorii din China continentală, au fost epuizate în mai puțin de 24 de ore de la redeschiderea subscripțiilor, potrivit declarațiilor oficiale ale fondurilor.

Această cerere explozivă vine după ce China a relaxat limitele pentru fondurile din Hong Kong aprobate în cadrul schemei Mutual Recognition of Funds (MRF). De la 1 ianuarie, plafonul vânzărilor pentru aceste fonduri a crescut la 80% din activele totale ale fondului, față de limita precedentă de 50%.

Cerere uriașă pentru investiții externe

Investitorii chinezi caută alternative la randamentele scăzute de pe piața internă, unde obligațiunile guvernamentale pe 10 ani oferă randamente sub 1,6%, cel mai mic nivel din ultimele două decenii. În același timp, yuanul se află la minimul ultimelor 16 luni, iar piața de acțiuni întâmpină dificultăți.

„Am observat o cerere robustă pentru alocările în fonduri externe, având în vedere performanța superioară a piețelor internaționale în ultimii doi ani,” a declarat Niki Wu, analist senior la Morningstar, Shenzhen.

Fondurile care investesc în obligațiuni, inclusiv cele americane, sunt cele mai populare. Două fonduri gestionate de JPMorgan – JPMorgan Global Bond Fund și JPMorgan Asian Total Return Bond Fund – au fost nevoite să oprească subscripțiile din partea investitorilor chinezi după ce au atins limitele stabilite.

MRF, o schemă cu potențial crescut

Lansată în 2015, schema MRF a fost, până acum, relativ puțin utilizată, din cauza restricțiilor de finanțare. Însă noile limite ridicate și cererea crescândă pentru investiții externe îi oferă un nou impuls.

La sfârșitul lunii noiembrie 2024, un total de 41 de fonduri din Hong Kong participau la această schemă, cu vânzări cumulate de 41,5 miliarde de yuani (5,66 miliarde de dolari), o creștere de 138% față de 2023.

Ivan Shi, director de cercetare la Z-Ben Advisors, a descris MRF ca pe o „supapă de siguranță”, având în vedere lipsa cotelor disponibile în cadrul programului QDII (Qualified Domestic Institutional Investor), principala cale de investiții externe a Chinei.

Cu o cotă totală de vânzări de 300 de miliarde de yuani disponibilă pentru investitorii chinezi, schema MRF atrage tot mai mult interes din partea fondurilor globale.

„Unele companii internaționale, care până acum nu erau interesate de această schemă, au început să lucreze intens la implementarea ei,” a declarat Wong, un expert în domeniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel