Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Astfel, prima condiţie enunţă necesitatea rediscutării nivelului contribuţiilor şi scăderii impozitării pe muncă, propunerea de salariu minim 3.000 lei putând fi acceptată numai cu îngheţarea contribuţiilor, ca în agricultură sau construcţii.
A doua condiţie se referă la aplicabilitate, care trebuie să fie după ieşirea din iarnă, din mai 2023, nu de la 1 ianuarie, deoarece costurile cu energia sunt greu de suportat de firme.
Şi nu în cele din urmă, CNIPMMR consideră că salariul minim trebuie crescut "numai cu condiţia renunţării la aberaţia impozitării contractelor part-time".
"Aceasta este poziţia CNIPMMR. Noi am discutat această propunere cu domnul preşedinte Florin Jianu, la nivel de birou, şi vom trimite poziţia noastră la Guvern. Suntem de acord cu propunerea de mărire a salariului minim, dar cu aceste condiţii," a subliniat Ioan Mintaş.
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a anunţat miercuri că Partidul Social Democrat (PSD) va propune coaliţiei de guvernare majorarea salariului minim pe economie la 3.000 de lei brut.
Potrivit acestuia, PSD îşi doreşte ca 2.800 de lei din salariul minim pe economie să fie impozitaţi, iar 200 de lei să fie scutiţi de plata contribuţiilor la bugetul de stat.
Partidul Social Democrat (PSD) va propune coaliţiei de guvernare majorarea salariului minim pe economie la 3.000 de lei brut, a anunţat, miercuri, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.
Potrivit acestuia, PSD îşi doreşte ca 2.800 de lei din salariul minim pe economie să fie impozitaţi, iar 200 de lei să fie scutiţi de plata contribuţiilor la bugetul de stat.
"Noi, PSD, vom propune în coaliţia politică o majorare a salariului minim până la 3.000 de lei, cu păstrarea unui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei, dar valoarea va fi obligatorie. Asta înseamnă că 2.800 de lei vor fi taxaţi, efortul bugetar este pentru acei 250 de lei, iar 200 de lei rămân în continuare netaxaţi", a afirmat Budăi.
El a subliniat că "fişa postului unui guvern este să aibă grijă de cetăţenii lui", mizând astfel pe un susţinerea PNL pentru adoptarea acestei măsuri.
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat miercuri că "declaraţiile sau intenţiile" exprimate de ministrul Muncii, Marius Budăi, privind creşterea pensiilor şi a salariilor la începutul anului viitor nu au fost discutate nici în coaliţie, nici în Guvern, menţionând că toate aceste chestiuni urmează să fie clarificate la Palatul Victoria.
"Eu sunt convins că domnul ministru Budăi cunoaşte foarte bine ce scrie în fişa postului Guvernului, cred că şi în fişa postului ministrului Muncii şi atunci când venim cu astfel de propuneri, cel puţin pe ceea ce priveşte majorarea salariilor şi a pensiilor, trebuia să aibă în vedere că este obligatorie consultarea Consiliului Naţional Tripartit, plus discuţiile care trebuiau să aibă loc la nivelul coaliţiei şi la nivelul Guvernului. Ca atare, toate aceste chestiuni le vom clarifica şi vom avea o abordare la nivelul Guvernului, aşa cum am avut şi până în acest moment. Este vorba de responsabilitate, este vorba de ceea ce oamenii aşteaptă de la noi, să ştie că Guvernul este în măsură să ia decizii şi măsuri reale, şi nu vorbe. De aici discutăm de ce facem, nu de ce vorbim (...). Eu cred că am comentat suficient de mult declaraţiile, le zic momentan politice, ale domnului ministru Budăi, v-am prezentat care este realitatea şi faptul că aceste declaraţii sau aceste intenţii nu au fost dezbătute în coaliţie, nu au fost discutate în Guvern", a precizat Ciucă după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.
El a adăugat că nu se poate discuta de majorări ale pensiilor şi salariilor, câtă vreme nu există un proiect de buget pentru 2023.
"Atât timp cât nu avem proiecţia bugetară pentru 2023, pe de o parte, şi tot în acelaşi timp, în care la Ministerul Muncii, condus de domnul ministru Budăi, îşi desfăşoară activitatea grupurile de lucru prin care avem sarcină asumată prin PNRR să eliminăm inechităţile din Legea salarizării şi din Legea pensiilor, în momentul în care vom fi finalizat toate aceste chestiuni, trebuie să ne gândim la celelalte măsuri pe care trebuie să le luăm pentru majorarea salariilor şi pensiilor", a punctat premierul.
Întrebat dacă ministrul Budăi ar trebui sancţionat pentru aceste declaraţii, în contextul în care ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost criticat de partenerii politici, Ciucă a spus cu sunt decizii şi măsuri pe care le va lua "în conformitate cu atributul funcţional".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...