Fitch Ratings confirmă ratingul României, dar ne avertizează. Care sunt consecințele
Rating susţinut de apartenenţa...
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat luni că BNR nu anticipează o creștere explozivă a prețurilor la energie odată cu expirarea măsurii de plafonare.
Întrebat de jurnaliști despre riscul unei „explodări” a prețurilor la energie, Isărescu a răspuns că termenul „explozie” este unul exagerat. „Constat şi eu că ne plac cuvintele tari: explozii ş.a.m.d. Nu au cum să explodeze. Dar întrebaţi în altă parte, nu aici. Nu avem un scenariu din ăsta exploziv. Şi inflaţia, cu toate creşterile, se va menţine sub 5%, deci nici preţurile nu explodează. Asta e lumea în care trăim. Preţurile cresc continuu”,” a explicat guvernatorul.
Nu mai poți face asta sub nici o formă
În discursul său, Isărescu a subliniat că inflația este o problemă globală și nu un fenomen izolat la nivelul economiei românești. „Inflația este o componentă a lumii în care trăim,” a declarat acesta. El a oferit o perspectivă istorică asupra creșterii prețurilor, amintind că, în urmă cu 30 de ani, când a ajuns pentru prima dată în America, puterea de cumpărare era considerabil mai mare. „Intram cu un dolar la Mc Donalds şi mâncam un hamburger, beam un suc, luam o plăcintă şi plecam cu 20 de cenţi rest. Nu mai poţi face asta sub nicio formă”, a subliniat guvernatorul BNR.
Isărescu a mai comentat că problemele legate de inflație au fost și unul dintre factorii decisivi în alegerile recente din SUA, unde Partidul Republican a câștigat în mare parte datorită preocupărilor legate de costul ridicat al vieții. Astfel, guvernatorul sugerează că inflația este o provocare universală care afectează atât economiile mari, cât și pe cele emergente.
BNR nu anticipează un „puseu inflaționist”
Răspunzând întrebărilor despre posibilele creșteri ale inflației spre finalul anului, Isărescu a infirmat riscul unui puseu inflaționist. „Vă spun direct: nu vedem un astfel de scenariu. În vară eram mai optimiști, într-adevăr, dar acum considerăm că inflația se va stabiliza. Creșterile recente ale prețurilor sunt rezultatul efectelor de bază și nu al unor șocuri noi în economie,” a afirmat guvernatorul.
Totuși, Isărescu a atras atenția asupra faptului că lunile noiembrie și decembrie ar putea fi afectate de factori externi, precum criza climatică și seceta severă care a influențat producția agricolă și, implicit, prețurile alimentelor. „Seceta va avea, fără îndoială, un impact asupra prețurilor anumitor produse de bază, ceea ce va contribui la menținerea unei inflații ridicate în această perioadă,” a explicat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Rating susţinut de apartenenţa...
Guvernul s-a decis în privința...
Donald Trump a câștigat...
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Declarația Unică a suferit...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...
BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...
Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...
Anunțul a fost făcut de...
Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...
Suma totală depășește 130 de milioane de dolari.
Buget record pentru apărare.
Un demers care vizează bateriile.
Creșteri semnificative pentru...
Donald Trump și administrația...
DCBusiness aduce în atenția cititorilor săi cele mai...