Israel: Marea revenire a lui Netanyahu, desemnat să formeze guvernul
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Fostul premier a primit acordul de a forma viitorul guvernul al Israelului
Fostul premier a primit acordul de a forma viitorul guvernul al Israelului
Benjamin Netanyahu a fost desemnat oficial duminică să formeze un guvern, o victorie pentru fostul premier care a promis, de altfel, că se va întoarce în marea politică. El a ieșit învingător în alegerile legislative israeliene alături de aliații săi de extremă dreapta și ultraortodocși.

Guvernul său ar putea fi cel mai de dreapta din istoria Israelului, o eventualitate care a stârnit imediat temeri la nivel local și internațional. La începutul acestei săptămâni, majoritatea deputaților, 64 din cei 120 din parlamentul ales la 1 noiembrie, i-au recomandat președintelui Isaac Herzog ca Netanyahu să fie însărcinat cu formarea noii echipe guvernamentale. 

Este responsabilitatea mea

"Vă dau mandatul de a forma un guvern", a declarat Herzog duminică, alături de Netanyahu, la o conferință de presă la Ierusalim. "Voi fi premierul tuturor, al celor care ne-au votat și al tututor celorlalți. Aceasta este responsabilitatea mea", a spus Netanyahu, în vârstă de 73 de ani, promițând "un guvern stabil și de succes, un guvern responsabil și angajat".

Prim-ministrul desemnat va avea la dispoziție 28 de zile pentru a-și forma guvernul, și alte 14 zile suplimentare, dacă va fi necesar. Netanyahu revine în funcție deși a fost pus sub acuzare pentru corupție într-o serie de dosare, iar procesul său este în curs de derulre.

În acest context, Herzog a declarat că nu va "uita" sau "minimiza" acuzațiile - pe care Netanyahu le respinge - și a reamintit că, anterior, Curtea Supremă a permis unui parlamentar inculpat să formeze un guvern. În Israel, premierul nu beneficiază de imunitate judiciară, dar nu este obligat să demisioneze sau să renunțe la funcție în timp ce este judecat.

Cel mai de dreapta din istoria țării 

Premierul centrist demisionar, Yair Lapid, a fost cel care l-a înlăturat anul trecut pe Netanyahu, reunind o coaliție pestriță hotărâtă să pună capăt domniei celui mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului,  care a condus guvernul țării din 1996 până în 1999 și din 2009 până în 2021.

Retrogradat la rangul de lider al opoziției, cel pe care toată lumea îl numește "Bibi" a promis să "răstoarne guvernul cu prima ocazie". De îndată ce au fost anunțate rezultatele alegerilor legislative din 1 noiembrie, al cincilea în trei ani și jumătate, el a început să discute cu aliații săi despre distribuirea portofoliilor ministeriale.

În condițiile în care partidul său de dreapta Likud a obținut 32 de locuri în Knesset, aliații săi ultraortodocși au câștigat 18 mandate, iar alianța "Sionism religios" 14, un record pentru extrema dreaptă, viitorul cabinet ar putea fi cel mai de dreapta din istoria Israelului.

Duminică, pentru "cei care profețesc catastrofe și sperie publicul", Netanyahu a dat asigurări că "discursurile" lor sunt "false". În rândul ultraortodocșilor, liderul partidului sefardit Shass, Arieh Dery, revigorat de cele 11 locuri pe care le deține, vizează Finanțele sau Internele, potrivit presei. Dery a fost condamnat pentru fraudă fiscală în 2021 și fusese anterior încarcerat pentru corupție.

Alianța de extremă dreapta "Sionismul religios" a revendicat ministerul apărării pentru liderul său Betzalel Smotrich, în timp ce Itamar Ben Gvir, numărul doi al acesteia, vizează portofoliul securității interne.

Fără iluzii

Ben Gvir, o figură în ascensiune în extrema dreaptă, este cunoscut pentru diatribele sale antipalestiniene. În timpul întâlnirii cu acesta din această săptămână, președintele Herzog i-a spus că primește "întrebări din partea cetățenilor israelieni și a liderilor mondiali (...) întrebări foarte sensibile despre drepturile omului".

"Există o anumită imagine a dumneavoastră și a partidului dumneavoastră care pare, și o spun cu toată sinceritatea, îngrijorătoare în multe privințe", i-a spus el. După ultimele alegeri din Israel, o țară divizată din punct de vedere politic, mai multe țări occidentale, inclusiv Statele Unite, au făcut apel la "toleranță" și la respect pentru "grupurile minoritare".

Din partea palestiniană, rezultatele alegerilor israeliene au fost percepute cu fatalism. Premierul Mohammed Shtayyeh a declarat că "nu își face iluzii că alegerile vor produce un partener pentru pace". Sub guvernele anterioare ale lui Netanyahu, colonizarea israeliană în teritoriile palestiniene ocupate a crescut și au fost semnate acorduri de normalizare cu țările arabe considerate o "trădare" de către palestinieni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel