Israel: Un sistem de apărare eficient, dar costisitor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Rachete de interceptare pentru Iron Dome / FOTO: Wikipedia
Rachete de interceptare pentru Iron Dome / FOTO: Wikipedia
Sistemul antirachetă dezvoltat cu ajutorul companiilor americane și-a demonstrat capacitatea extraordinară de interceptare.

Dezvoltat în anii 2000 și îmbunătățit în mod considerabil în 2011, sistemul de apărare israelian împotriva rachetelor și obuzelor, Iron Dome, revendică o eficiență de 95% în interceptarea proiectilelor cu rază scurtă și medie de acțiune (până la 70 km). 

Când radarul detectează o rachetă sau un obuz, verifică dacă traiectoria de zbor a acestora amenință o zonă locuită, apoi ordonă unei baterii să lanseze una dintre cele douăzeci de rachete interceptoare ale sistemului. Extrem de manevrabile, acestea din urmă pot fi cu precizie plasate în calea proiectilului ce trebuie distrus, efectuând uneori viraje strânse pe cer.

O performanță tehnologică care a permis Israelului să-și protejeze locuitorii de tirurile mișcării teroriste Hezbollah. Iar dacă Hezbollah decide să trimită drone înarmate, Iron Dome este acolo, gata să le doboare. 

De 100 de ori mai scump decât racheta

Agil și fiabil, acest sistem dezvoltat în comun de companiile Rafael (Israel) și Raytheon (Statele Unite) pare să fie ajuns acum la vârta maturității, dacă este să împrumutăm o expresie folosită de experții militari. Totuși, Iron Dome ascunde o vulnerabilitate: prețul. 

Ororile războiului lasă un gust amar și apasă greu asupra situației financiare a Israelului, dar sunt cheltuieli necesare. Dacă proiectilele trase de Iran vor continua amenințe Israelul, Iron Dome le va reduce la tăcere, dar fiecare rachetă interceptată înseamnă zeci de mii de dolari. 

Pe lângă costul dezvoltării sistemului de apărare (o cifră ținută secretă de Israel, dar numai contribuția americană se ridică deja la 205 milioane de dolari), Israelul trebuie să acopere și prețul muniției. O rachetă interceptor Tamir costă în jur de 50.000 de dolari. 

Marți, armata israeliană a anunțat că un număr de aproximativ 180 de rachete au fost trase dinspre teritoriul Iranului”, majoritatea fiind interceptate și distruse de Iron Dome. Armata israeliană a tras rachete de interceptare deasupra Ierusalimului împotriva proiectivelor vizibile prin liniile luminoase desenate pe cer. Iar războiul nu s-a terminat, din păcate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Profesorul Mircea Coșea
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Rable
Fotomontaj: Oana Pavelescu / DCBusiness
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Bani / FOTO: Freepik
Mică afacere / Foto: Freepik
Youtube
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Platformă
Panouri fotovoltaice
Rachete de interceptare pentru Iron Dome / FOTO: Wikipedia

Israel: Un sistem de apărare eficient, dar costisitor

Sistemul antirachetă dezvoltat cu ajutorul companiilor...

Turiști / FOTO: Freepik
Sloda / FOTO: Captură ecran
Locuri de muncă

Start-Up Nation, oportunitate pentru șomeri

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă...

Kamala Harris / sursa foto: Wikimedia Commons

Cele trei crize majore care zguduie alegerile americane

Cu o lună înainte de prezidențialele din Statele Unite,...

Lucrător / FOTO: Freepik
Rachete
Gaze / Foto: Freepik
Vouchere alimente
Mugur Isărescu / Foto: Sabin Cristoveanu / Inquam Photos
Franta are datorii mari

pixel