FT: Israelul îngheață conturile cripto pentru a bloca fondurile Hamas
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Autoritățile Israeliene închid peste 100 de conturi pe Binance, în timp ce pe platformele de socializare apar apeluri pentru donații.

Autoritățile israeliene de aplicare a legii au ordonat închiderea a zeci de conturi de criptomonede și au confiscat criptomonede în valoare de milioane de dolari, în contextul în care și-au intensificat eforturile de lungă durată de a tăia legăturile dintre piețele cripto și Hamas, după atacul acestuia asupra țării.

Persoane direct familiarizate cu acțiunile de aplicare a legii întreprinse de Israel au declarat pentru Financial Times că peste 100 de conturi de pe Binance - cea mai mare bursă de criptomonede din lume - au fost închise de la începutul atacului Hamas, pe 7 octombrie. De asemenea, autoritățile au solicitat informații despre până la 200 de conturi criptografice suplimentare, majoritatea deținute pe Binance, au spus persoanele respective.

Binance a confirmat că a "blocat" un "număr mic" de conturi începând din vară și a adăugat că "respectă normele privind sancțiunile recunoscute la nivel internațional". Compania a refuzat să ofere informații suplimentare.

Guvernele și autoritățile de reglementare au avertizat de ani de zile că organizațiile teroriste ar putea folosi piețele criptografice slab reglementate pentru a primi și transfera bani. Însă atacul asupra Israelului, urmat de numeroasele eforturi de strângere de fonduri pe bază de criptografii din partea Hamas și a entităților conexe, a făcut ca aceste preocupări să devină mai urgente.

2. -imagine fara descriere- (51571722633_b79ce8950b_b_49725300.jpg)

Un centru de comandă al armatei israeliene / Foto: IDF / Flickr

"În această perioadă de război, criptomonedele reprezintă o problemă majoră pentru finanțarea terorismului, deoarece nu există alte opțiuni", a declarat Tom Alexandrovich, director executiv la Direcția Națională Cibernetică din Israel. "Suma [fondurilor criptografice] a crescut foarte mult de când a început atacul", a adăugat el.

Luni, Tether, al cărui token digital este utilizat pe scară largă pentru tranzacționarea cripto, a declarat că a înghețat 32 de adrese, care conțin peste 873.000 de dolari, despre care spune că au legătură cu loviturile teroriste din Israel și Ucraina. Nu a dezvăluit când au fost blocate conturile sau împărțirea activelor între Israel și Ucraina.

Mai multe postări pe rețelele de socializare din ultima săptămână au solicitat donații în criptomonede către organizații care au legături cu Hamas, potrivit unor documente ale forțelor de ordine israeliene consultate de Financial Times.

Persoane familiare cu operațiunea de aplicare a legii din Israel au declarat că aproximativ 150 de inițiative de donații afiliate cu Hamas și alte grupuri au fost identificate începând cu 7 octombrie. Săptămâna trecută, forțele de poliție israeliene au declarat într-o postare pe rețelele de socializare că au înghețat un număr nespecificat de conturi folosite de Hamas pentru strângerea de fonduri. Aceasta a refuzat să comenteze cu privire la Binance.

Chiar și înainte de atac, autoritățile israeliene au urmărit conturile  suspectate de legături cu finanțarea terorismului, potrivit oficialilor israelieni. O persoană cu cunoștințe directe despre sancțiunile și procedurile de conformitate ale Binance a declarat că au fost solicitate informații cu privire la "sute" de conturi de pe această bursă.

Autoritățile israeliene apelează, de asemenea, la ajutorul publicului pentru a identifica și urmări fluxul de fonduri suspecte pe piețele criptografice. Potrivit lui Alexandrovich, grupul operativ voluntar este "super important" și multiplică resursele oficiale "cu zecile".

În ultimii doi ani, autoritățile israeliene au confiscat milioane de shekeli din conturi criptografice pe care le suspectau că au legături cu Hamas și alte organizații militante din Orientul Mijlociu.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că lupta împotriva finanțării terorismului devine "și mai complexă atunci când sunt implicate monedele digitale". Autoritățile de reglementare la nivel mondial, cum ar fi Consiliul pentru Stabilitate Financiară, lucrează la un cadru de combatere a finanțării terorismului cu ajutorul activelor cripto."Cred că guvernele trebuie să se concentreze asupra rapidității cu care se mișcă tehnologia ... teroriștii sunt inteligenți și trebuie să îi urmărim", a declarat Alexandrovich.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel