Jack Ma s-a întos în China? Analist: Statul a învins, Jack a pierdut tot
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Jack Ma
Jack Ma
Fondatorul Alibaba, Jack Ma, s-a întors în China, punând capăt unei șederi peste hotare de peste un an care, în opinia industriei, a reflectat starea de spirit amorțită a întreprinderilor private și care, potrivit unor surse, l-a determinat în cele din urmă pe noul prim-ministru să ia legătura cu el.

Întoarcerea celui mai cunoscut antreprenor chinez ar putea contribui la calmarea îngrijorărilor din sectorul privat după doi ani de represiuni dureroase în materie de reglementare.

Reapariția lui Ma în public oferă sprijin pentru tonul mai blând al guvernului față de sectorul privat, în timp ce liderii încearcă să susțină o economie afectată de trei ani de restricții COVID-19.

Discuțiile online despre revenirea lui Ma au început să apară pe rețelele de socializare chinezești luni dimineața devreme, înainte de a fi confirmate de o școală pe care acesta a vizitat-o și de ziarul South China Morning Post, deținut de Alibaba.

În timpul vizitei sale, Ma, care este fost profesor de engleză, a discutat subiecte precum chatbotul ChatGPT, care funcționează cu ajutorul inteligenței artificiale, și a mai spus că speră să se întoarcă într-o zi în învățământ, a precizat școala Yungu pe contul său oficial WeChat.

Școala a fost fondată de Ma alături de alți fondatori Alibaba în orașul Hangzhou, în estul țării, în 2017.

Ma s-a întors în China săptămâna trecută, au declarat două surse care au cunoștință de acest lucru.

Reuters nu a putut stabili cât timp intenționează să rămână în China de această dată.

Noul premier al Chinei, Li Qiang, un aliat apropiat al președintelui Xi Jinping, a recunoscut că revenirea lui Ma în China continentală ar putea contribui la creșterea încrederii în rândul antreprenorilor și încă de la sfârșitul anului trecut a început să-i ceară lui Ma să se întoarcă, au declarat pentru Reuters cinci surse care au cunoștință despre acest subiect.

Unele dintre aceste eforturi au implicat solicitarea unor persoane apropiate lui Ma, cum ar fi asociații săi de afaceri, de a-l convinge personal pe fondatorul Alibaba în timp ce acesta locuia în Japonia să se întoarcă în China, au declarat două dintre surse.

Reuters nu a putut stabili imediat dacă Ma s-a întors datorită eforturilor lui Li.
Nici Alibaba și nici Consiliul de Stat al Chinei, nu au răspuns la o solicitare de comentarii.

Jack Ma, înfrânt?

Șederea lui Ma în străinătate a ajuns să simbolizeze o răsturnare de situație pentru sectorul privat din China, după ce imperiul său și industria tehnologică au fost țintele represiunii de reglementare a Beijingului.

Un discurs pe care Ma l-a ținut în 2020, în care a criticat sistemul de reglementare din China, este considerat ca fiind scânteia care a declanșat controlul mai strict al guvernului și a declanșat retragerea sa din activitatea publică.

La sfârșitul anului 2021, el a părăsit China continentală și a fost văzut în fotografii în Japonia, Spania, Australia și Thailanda.

Revenirea lui Ma "stimulează sentimentul industriei mai largi a platformelor și a internetului", a declarat Zhang Zihua, director de investiții la Beijing Yunyi Asset Management.

"Pentru că asta înseamnă că noua conducere de la vârf vârf a reexaminat într-adevăr poziția și importanța acestui fel de companiilor în dezvoltarea economică a Chinei".

Zhang a adăugat: "De asemenea, se așteaptă ca politicile restrictive anterioare privind sectorul platformelor și al internetului să fie ajustate."

Acțiunile Alibaba au urcat cu peste 4% după aflarea veștii despre revenirea lui Ma.

Li s-a aflat în prima linie a eforturilor guvernului de a susține sectorul privat, afirmând luna aceasta că mediul din China pentru întreprinderile private se va îmbunătăți și că Beijingul va trata toate firmele în mod egal.

Cu toate acestea, companiile sunt ezitante, arătând în privat lipsa unor noi politici de susținere și a noului cadru de reglementare introdus de măsurile de reprimare.

Acest punct de vedere este împărtășit de un vechi analist pentru Asia Fraser Howie, care a scris mai multe cărți despre sistemul financiar din China.

"Pot vedea cum acest lucru semnalează un fel de relaxare, dar niciuna dintre legile și instituțiile create pentru a controla sectorul privat nu s-a schimbat", a spus el.

"Nu contează deloc pentru afacerile private, deoarece este deja învins. Statul a învins, Jack a pierdut controlul, puterea, bogăția și nu se va mai întoarce."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel