Jack Ma s-a întos în China? Analist: Statul a învins, Jack a pierdut tot
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Jack Ma
Jack Ma
Fondatorul Alibaba, Jack Ma, s-a întors în China, punând capăt unei șederi peste hotare de peste un an care, în opinia industriei, a reflectat starea de spirit amorțită a întreprinderilor private și care, potrivit unor surse, l-a determinat în cele din urmă pe noul prim-ministru să ia legătura cu el.

Întoarcerea celui mai cunoscut antreprenor chinez ar putea contribui la calmarea îngrijorărilor din sectorul privat după doi ani de represiuni dureroase în materie de reglementare.

Reapariția lui Ma în public oferă sprijin pentru tonul mai blând al guvernului față de sectorul privat, în timp ce liderii încearcă să susțină o economie afectată de trei ani de restricții COVID-19.

Discuțiile online despre revenirea lui Ma au început să apară pe rețelele de socializare chinezești luni dimineața devreme, înainte de a fi confirmate de o școală pe care acesta a vizitat-o și de ziarul South China Morning Post, deținut de Alibaba.

În timpul vizitei sale, Ma, care este fost profesor de engleză, a discutat subiecte precum chatbotul ChatGPT, care funcționează cu ajutorul inteligenței artificiale, și a mai spus că speră să se întoarcă într-o zi în învățământ, a precizat școala Yungu pe contul său oficial WeChat.

Școala a fost fondată de Ma alături de alți fondatori Alibaba în orașul Hangzhou, în estul țării, în 2017.

Ma s-a întors în China săptămâna trecută, au declarat două surse care au cunoștință de acest lucru.

Reuters nu a putut stabili cât timp intenționează să rămână în China de această dată.

Noul premier al Chinei, Li Qiang, un aliat apropiat al președintelui Xi Jinping, a recunoscut că revenirea lui Ma în China continentală ar putea contribui la creșterea încrederii în rândul antreprenorilor și încă de la sfârșitul anului trecut a început să-i ceară lui Ma să se întoarcă, au declarat pentru Reuters cinci surse care au cunoștință despre acest subiect.

Unele dintre aceste eforturi au implicat solicitarea unor persoane apropiate lui Ma, cum ar fi asociații săi de afaceri, de a-l convinge personal pe fondatorul Alibaba în timp ce acesta locuia în Japonia să se întoarcă în China, au declarat două dintre surse.

Reuters nu a putut stabili imediat dacă Ma s-a întors datorită eforturilor lui Li.
Nici Alibaba și nici Consiliul de Stat al Chinei, nu au răspuns la o solicitare de comentarii.

Jack Ma, înfrânt?

Șederea lui Ma în străinătate a ajuns să simbolizeze o răsturnare de situație pentru sectorul privat din China, după ce imperiul său și industria tehnologică au fost țintele represiunii de reglementare a Beijingului.

Un discurs pe care Ma l-a ținut în 2020, în care a criticat sistemul de reglementare din China, este considerat ca fiind scânteia care a declanșat controlul mai strict al guvernului și a declanșat retragerea sa din activitatea publică.

La sfârșitul anului 2021, el a părăsit China continentală și a fost văzut în fotografii în Japonia, Spania, Australia și Thailanda.

Revenirea lui Ma "stimulează sentimentul industriei mai largi a platformelor și a internetului", a declarat Zhang Zihua, director de investiții la Beijing Yunyi Asset Management.

"Pentru că asta înseamnă că noua conducere de la vârf vârf a reexaminat într-adevăr poziția și importanța acestui fel de companiilor în dezvoltarea economică a Chinei".

Zhang a adăugat: "De asemenea, se așteaptă ca politicile restrictive anterioare privind sectorul platformelor și al internetului să fie ajustate."

Acțiunile Alibaba au urcat cu peste 4% după aflarea veștii despre revenirea lui Ma.

Li s-a aflat în prima linie a eforturilor guvernului de a susține sectorul privat, afirmând luna aceasta că mediul din China pentru întreprinderile private se va îmbunătăți și că Beijingul va trata toate firmele în mod egal.

Cu toate acestea, companiile sunt ezitante, arătând în privat lipsa unor noi politici de susținere și a noului cadru de reglementare introdus de măsurile de reprimare.

Acest punct de vedere este împărtășit de un vechi analist pentru Asia Fraser Howie, care a scris mai multe cărți despre sistemul financiar din China.

"Pot vedea cum acest lucru semnalează un fel de relaxare, dar niciuna dintre legile și instituțiile create pentru a controla sectorul privat nu s-a schimbat", a spus el.

"Nu contează deloc pentru afacerile private, deoarece este deja învins. Statul a învins, Jack a pierdut controlul, puterea, bogăția și nu se va mai întoarce."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Reguli stricte pentru recuperatorii de credite

În urma adoptării OUG 15/2024, debitorii care au...

Premier Energy debutează pe Bursa de Valori București

Bursa de Valori Bucureşti găzduieşte marţi deschiderea...

Seceta își spune cuvântul: Prețul grâului a explodat

Totul este pe dos! Unde este nevoie de umiditate este...

Ambițiile producătorului de încălțări ”uzate” Golden Goose

Brandul italian al pantofilor de lux vrea să pășească...

Află cum cântarele industriale fac diferența în afacerea ta

Cântarele industriale reprezintă o componentă esențială...

Tensiuni în coaliţie pe seama majorării salariului minim

Decizia Executivului de majorare a salariului minim pe...

Cum vrea România să atragă turişti din China

România se promovează la ITB China pentru a atrage...

Cursul BNR. Leul începe săptămâna fără o direcție anume

Banca Națională a României a anunțat valoarea leului...

Acțiunile europene au crescut ușor la început de săptămână

Acțiunile europene au închis luni în ușoară creștere,...


pixel