Japonezii deversează apa contaminată de la Fukushima în ocean

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Apa contaminată va fi deversată în ocean
Apa contaminată va fi deversată în ocean
Autoritatea niponă de reglementare în domeniul nuclear a aprobat deversarea în mare a apei de la centrala atomică Dai-ichi din Fukushima, informează vineri agenţia Kyodo, preluată de Reuters.

Apa de răcire folosită pentru reactoare după dezastrul provocat în martie 2011 de un cutremur urmat de un tsunami este stocată în prezent pe terenul centralei.

Autoritatea de resort din Japonia a stabilit că apa, care a fost tratată, mai conţine urme de tritiu - un izotop radioactiv al hidrogenului -, însă poate fi deversată în condiţii de siguranţă.

Citește și: Accidentul nuclear de la Fukushima. Patru directori, condamnați la plata unor amenzi colosale

Accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav după cel de la Cernobîl din 1986, rămâne o rană deschisă pentru locuitorii din Okuma și din împrejurimi, municipalitatea din prefectura Fukushima în care se află centrala.

Miercuri, 13 iulie, tribunalul din Tokyo a condamnat patru foști oficiali ai furnizorului de electricitate Tokyo Electric Power Company (Tepco) la plata a 13.300 de miliarde de yeni (97 de miliarde de euro) pentru că nu au reușit să prevină accidentul de la centrala nucleară Fukushima din martie 2011, scrie presa locală.

Decizia reprezintă punctul culminant al unui proces lansat în 2012 de acționarii Tepco. Este pentru prima dată când foști directori ai grupului sunt trași la răspundere pentru dezastrul de la Fukushima Daiichi, care a avut loc după ce un tsunami masiv a lovit centrala nucleară. Judecătorul a constatat că "simțul siguranței și al responsabilității necesare pentru un operator al unei întreprinderi nucleare a lipsit în mod fundamental", potrivit postului public de televiziune japonez NHK.

Acționarii au susținut că dezastrul ar fi putut fi evitat dacă directorii Tepco ar fi ținut cont de rapoartele care solicitau măsuri preventive împotriva unui val tsunami, cum ar fi ridicarea sistemelor de alimentare de urgență ale centralei la o altitudine mai mare pe Oceanul Pacific, în nord-estul Japoniei. "Ne exprimăm încă o dată cele mai sincere scuze față de locuitorii din Fukushima și față de societate în general" pentru pagubele și îngrijorarea provocate de dezastru, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Tepco, care a refuzat însă să comenteze hotărârea judecătorească.

Capacitățile de rezistență ale centralei slab evaluate

În 2019, trei foști directori ai Tepco au fost dați în judecată de persoanele evacuate din regiune, înainte de a fi achitați în primă instanță. Cinci ani de închisoare au fost ceruți împotriva fostului președinte al consiliului de administrație al Tokyo Electric Power (Tepco) la momentul tragediei, Tsunehisa Katsumata (82 de ani), precum și împotriva a doi foști directori generali adjuncți, Sakae Muto (72 de ani) și Ichiro Takekuro (76 de ani). Părțile civile au formulat recurs. Acești trei foști directori, care au fost exonerați la vremea respectivă, se numără printre cei patru condamnați miercuri, alături de un alt fost director al companiei, Masataka Shimizu.

În timp ce cutremurul și, mai ales, tsunami-ul din 11 martie 2011 au provocat moartea a 18.500 de persoane în nord-estul Japoniei, dezastrul nuclear de la Fukushima în sine nu a provocat victime imediate. Cu toate acestea, dezastrul nuclear este indirect responsabil pentru câteva mii de "decese conexe", recunoscute de autoritățile japoneze ca fiind decese cauzate de deteriorarea condițiilor de viață ale numeroaselor persoane evacuate din regiune.

Statul japonez și Tepco au fost deja amendate în procese civile în mai multe rânduri, în urma numeroaselor plângeri depuse de persoanele evacuate în nume colectiv. Cu toate acestea, amenzile au fost simbolice până acum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu
Termocentrală
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
panouri solare
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com

pixel