De peste un deceniu, producătorul japonez de utilaje grele IHI Corp. a lucrat la dezvoltarea unei turbine submarine care exploatează energia din curenții oceanici de adâncime și pe care o transformă într-o sursă constantă și fiabilă de electricitate.
Mașina gigantică seamănă cu un avion, cu două ventilatoare de turbină cu rotire inversă în locul jeturilor și un "fuselaj" central care adăpostește un sistem de reglare a flotabilității. Denumit Kairyu, prototipul de 330 de tone este proiectat pentru a fi ancorat pe fundul mării la o adâncime de 30-50 de metri.
În producția comercială, planul este de a amplasa turbinele în curentul Kuroshio, unul dintre cei mai puternici din lume, care se desfășoară de-a lungul coastei de est a Japoniei, și de a transmite energia prin intermediul unor cabluri de pe fundul mării.
"Curenții oceanici au un avantaj în ceea ce privește accesibilitatea lor în Japonia", a declarat Ken Takagi, profesor de politici în domeniul tehnologiei oceanice la Școala de Studii Superioare de Științe a Universității din Tokyo. "Energia eoliană este mai potrivită din punct de vedere geografic pentru Europa, care este expusă vânturilor predominante dinspre vest și se află la latitudini mai mari." Organizația japoneză pentru dezvoltarea noilor tehnologii industriale și energetice (NEDO) estimează că acest curent marin, Kuroshio, are potențialul de a genera până la 200 de gigawați, aproximativ 60% din capacitatea de generare actuală a Japoniei.
Suedia recurge la energia fotovoltaică pentru a acoperi necesarul de electricitate
La fel ca și alte națiuni, cele mai mari investiții în energiile regenerabile s-a îndreptat către energia eoliană și solară, în special după ce dezastrul nuclear de la Fukushima a redus apetitul acestei națiuni pentru energia atomică. Japonia este deja al treilea cel mai mare generator de energie solară din lume și investește masiv în energia eoliană offshore, dar valorificarea curenților oceanici ar putea oferi energia de bază fiabilă necesară pentru a reduce nevoia de stocare a energiei sau de combustibili fosili.
Avantajul curenților oceanici este stabilitatea lor. Aceștia curg cu mici fluctuații de viteză și direcție, ceea ce le conferă un factor de capacitate - o măsură a frecvenței de generare a sistemului - de 50-70%, comparativ cu aproximativ 29% pentru energia eoliană terestră și 15% pentru cea solară.
În februarie, IHI a finalizat un studiu demonstrativ de 3 ani și jumătate cu această tehnologie. Echipa a testat sistemul în apele din jurul insulelor Tokara din sud-vestul Japoniei, agățând Kairyu de o navă și trimițând energia înapoi la navă. Mai întâi a acționat nava pentru a genera artificial un curent, iar apoi a suspendat turbinele în curentul Kuroshio.
Testele au dovedit că prototipul poate genera cei 100 de kilowați de energie stabilă, iar compania intenționează acum să extindă sistemul la un sistem complet de 2 megawați, care ar putea intra în exploatare comercială în anii 2030 sau mai târziu.
Dintre tehnologiile energetice marine, cea care avansează cel mai rapid spre rentabilitate este curentul mareic, unde tehnologia a avansat destul de mult și funcționează cu siguranță, a declarat Angus McCrone, fost redactor-șef al BloombergNEF și analist în domeniul energiei marine.
Orbital Marine Power, cu sediul în Scoția, este una dintre cele câteva companii care construiesc sisteme de maree în jurul arhipelagului Orkney, unde se află Centrul European pentru Energie Marină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...