Japonia și alte state concurează pentru a atrage firmele financiare din Hong Kong

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Japonia și alte state concurează pentru a atrage firmele financiare din Hong Kong
Japonia și alte state concurează pentru a atrage firmele financiare din Hong Kong
Japonia, Australia şi alte state sunt pregătite să acorde stimulente pentru a atrage băncile şi managerii de active din Hong Kong, care sunt îngrijoraţi de noua lege privind securitatea impusă de China de la 1 iulie, dar experţii din sectorul financiar spun că, în cazul în care vor fi mutări, ele vor fi direcţionate spre Singapore, transmite Reuters.

Costurile şi taxele ridicate, birocraţia şi diferenţele culturale în unele state din regiunea Asia-Pacific reprezintă dificultăţi deosebite pentru relocarea, chiar şi parţială, a instituţiilor financiare globale din Hong Kong, în timp ce similitudinile dintre Singapore şi Hong Kong reprezintă un avantaj, susţin experţii, deşi oraşul-stat din sud-estul Asiei nu caută în mod activ astfel de afaceri.

Autorităţile de reglementare financiară din Hong Kong au anunţat săptămâna trecută că au fost abordate de instituţii îngrijorate de noua lege, dar acestea au dat asigurări că operaţiunile lor nu vor fi afectate.

Cu toate acestea, centrele financiare rivale speră să beneficieze de pe urma acestor temeri.

"Turbulenţele politice din Hong Kong au creat o oportunitate pentru ca Sydney să devină un centru regional financiar mai puternic", a apreciat senatorul australian Andrew Bragg, propunând schimbări legislative.

Japonia a inclus atragerea "resurselor umane deosebite" pentru a forma un centru global financiar, în planul economic prezentat luna acesta, după ce oficiali niponi au susţinut că ar putea atrage afaceri din Hong Kong.

Şi centrele financiare mai mici îşi încearcă norocul. Busan, din Coreea de Sud, oferă scutiri fiscale şi gratuitate la închirierea sediilor de birouri pentru firmele financiare, în timp ce autorităţile de reglementare financiară din Taiwan şi-au exprimat speranţa că valorice democratice ale insulei vor atrage afaceri.

"Sincer, nu cred că Tokyo va câştiga foarte mult de pe urma relocării afacerilor din Hong Kong. Impozitele din Japonia, birocraţia, costul ridicat al forţei de muncă şi fluenţa mai redusă a limbii engleze va face mai dificilă pentru instituţiile financiare operarea hub-urilor regionale din Tokyo", susţine Steven Tran, de la firma de avocatură Mayer Brown din Hong Kong.

În Hong Kong, rata impozitului pe profit este de 16,5%, puţin peste jumătate din cea a Japoniei şi Australiei, şi printre cele mai scăzute din regiune.

BNR a numărat câte carduri s-au emis până în luna martie

Încercarea de a-i convinge pe angajaţii importanţi să plece din Hong Kong s-ar putea dovedi o altă provocare, apreciază experţii.

Instituţiile financiare nu s-au relocat încă din Hong Kong, dar ele sunt circumspecte chiar fără a discuta planuri de urgenţă, deoarece problema este sensibilă şi ele speră să se poată extinde la un moment dat în China continentală.

Avocaţii şi consilierii susţin că cel mai probabil beneficiar al relocărilor ar fi Singapore, unde rata impozitului pe profit este de 17%, iar mediul de afaceri este prietenos.

Anul trecut, mişcarea prodemocraţie s-a intensificat în Hong Kong, iar pe străzi au ieşit atunci circa 100.000 de persoane, numărul manifestanţilor reducându-se apoi considerabil.

După ce a fost concesiune britanică, Hong Kong-ul a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier

pixel