Japonia a adoptat vineri un buget suplimentar în valoare de aproximativ 13.100 de miliarde de yeni (88 de miliarde de dolari), menit să ajute gospodăriile să facă față creșterii costului vieții și corporațiile să stimuleze investițiile interne, chiar și pe fondul îngrijorărilor legate de înrăutățirea situației financiare a țării.
Guvernul intenționează să emită aproximativ 8.900 de miliarde de yeni în obligațiuni noi în cadrul bugetului suplimentar pentru a finanța un pachet economic care include reduceri temporare ale impozitului pe venit, plăți pentru familiile cu venituri mici și subvenții pentru a reduce facturile la benzină și la utilități, transmite Reuters.
De asemenea, guvernul va aloca aproximativ 2.000 de miliarde de yeni pentru a sprijini eforturile de stimulare a industriei cipurilor, marcând cea mai recentă decizie a națiunii asiatice de a-și recăpăta reputația din trecut în acest sector valoros.
Noile obligațiuni ar duce totalul emisiunilor de obligațiuni guvernamentale japoneze (JGB) pentru acest an fiscal la aproximativ 44,5 trilioane de yeni.
Proiectul de lege privind bugetul suplimentar va fi trimis la camera superioară pentru dezbateri și aprobare finală în foarte scurt timp, începând cu săptămâna viitoare.
Planul de cheltuieli a stârnit îngrijorări legate de faptul că ar putea tensiona și mai mult poziția fiscală a Japoniei și, eventual, ar putea deraia obiectivul guvernului de a echilibra bugetul primar până în anul care se încheie în martie 2026.
Reforma fiscală este o sarcină urgentă pentru guvernul premierului Fumio Kishida, care este împovărat de cea mai mare datorie publică din sectorul industrial mondial, de peste două ori mai mare decât dimensiunea economiei, a treia ca mărime din lume.
Analiștii se îndoiesc că cele aproximativ 5.000 de miliarde de yeni care urmează să fie cheltuite pentru reduceri de taxe și plăți vor face prea mult pentru a stimula cheltuielile de consum și creșterea economică generală.
Mai multe runde de cheltuieli bugetare suplimentare uriașe din ultimii ani, datorate pandemiei COVID-19, au agravat situația deja problematică a finanțelor publice din Japonia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...