Jobul de vis. O zi lucrată, trei libere
Autor: Adrian Ilie
Data actualizării:
Data publicării:
Iată câteva idei de afaceri pe care le poți pune în aplicare pentru a obține acel profit dorit
Iată câteva idei de afaceri pe care le poți pune în aplicare pentru a obține acel profit dorit
Marele avantaj al funcției de parlamentar nu sunt neapărat banii, ci timpul. Cei 10.000 de lei lunar, la care se adaugă și alte beneficii, nu sunt disproporționat de mari în raport cu importanța funcției. Sunt însă prea mulți bani în raport cu programul efectiv de muncă. Un calcul arată că pentru fiecare zi lucrată de către un parlamentar, el primește trei zile libere. 

Parlamentarii au două sesiuni ordinare pe an: februarie-iunie și septembrie-decembrie. Asta înseamnă din start un concediu de patru luni pe an: ianuarie, iulie, august și decembrie. Marea angoasă a parlamentarului este sesiunea extraordinară ce poate fi convocată în aceste luni, însă este o măsură extraordinară la care șefii Parlamentului recurg foarte rar întrucât există riscul ca să nu răspundă suficienți oameni convocării.

Vinerea parlamentarilor e ziua de miercuri

Este greu să aduni parlamentarii de pe pârtiile de schi sau plajele Europei, mai ales dacă sunt excursii programate cu multă vreme înainte. De exemplu, în 2019 s-a renunțat la ideea convocării sesiunii extraordinare în ianuarie pentru adoptarea bugetului de stat, deși acesta, potrivit legii, trebuie adoptat încă de la sfârșitul toamnei.

Din cele opt luni rămase, mai puțin de jumătate sunt zile de muncă. Doar primele trei zile ale săptămânii sunt dedicate activității în Parlament, fie în plen, fie în comisii. Teoretic, joia ar fi zi de comisii, însă în acea zi cu greu găsești un deputat sau senator prin Palatul Parlamentului, de obicei un bezmetic care încă nu a plecat acasă fie pentru că avea și alte treburi prin Parlament, fie că vrea să susțină câte o conferință de presă.

Citește și: Turism parlamentar. Cele mai scumpe deplasări externe ale senatorilor

Vinerea și sâmbăta sunt dedicate activităților în circumscripție, însă nu există niciun mecanism care să verifice ce fac aleșii în teritoriu, dacă țin audiențe sau nu, și niciun mecanism de sancționare a lor. Astfel că activitatea în teritoriu depinde de bunăvoința fiecăruia dintre ei. În consecință, din cele opt luni, echivalentul a 32 de săptămâni sau a 234 de zile, doar 96 de zile sunt dedicate activității propriu-zise în Parlament, la care putem adăuga, pornind de la premisa că măcar o zi din cele dedicate activității în teritoriu este folosită cu adevărat în acestg scop, încă 32 de zile.

Asta însă numai teoretic pentru că niciodată nu se ating cele 96 de zile lucrate. Astfe, din luna decembrie se scade ultima săptămână care cade de perioada de Crăciun și niciodată programul Parlamentului nu s-a prelungit dincolo de 22 decembrie. Apoi în aprilie acest an câte o zi de luni a fost zi de sărbătoare, o dată pentru Paștele catolic și protestant, o dată pentru cel ortodox. A fost apoi ziua de 1 Mai, iar parlamentarii încă nu și-au revenit după Sărbători, ca dovadă că această săptămână și miercurea a fost zi de ”activitate în cricumscripții”, de fapt o zi liberă în plus.

Minivacanțe cu duiumul

În mod tradițional, și ziua de începere a anului școlar este prăznuită cu religiozitate, alături de cea a începerii anului universitar pentru ca aleșii să se afișeze în teritoriu pe la diverse instituții de învățământ. Ce-i drept, sunt parlamentari care lucrează mai mult ca alții. În perioada adoptării bugetului, membrii comisiilor de buget-finanțe lucrează deseori și în weekend, iar plenul și-a prelungit uneori programul. Nici cei din comisiile juridice nu au viață ușoară, ei având tot timpul o agendă relativ încărcată. Nu au lipsit ocaziile în care pe parlamentari i-a prins și miezul nopții la muncă, însă acestea au fost rarisime.

Au compensat însă prin minivacanțe acordate pentru participarea la campaniile electorale, cu dezlegare de la Birourile Permanente. Pentru alegerile europarlamentare din acest an, nu s-a luat decizia de suspendare a activității pentru campanie, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla la prezidențialele din toamnă. Cert este că la fiecare campanie pentru alegerea Parlamentului, în luna dinaintea alegerilor nu s-a mai lucrat, deși este greu de înțeles de ce parlamentarii sunt plătiți din bani publici pentru a munci în folosul partidelor.

În concluzie, circa 90 de zile pe an, adică trei luni, se lucrează în Parlament, la care mai putem adăuga circa 30 de zile pentru activitățile din circumscripții, cu precizarea că acestea variază de la parlamentar la parlamentar. Cele 120 de zile reprezintă patru luni anual, adică fiecare parlamentar lucrează o zi și este liber alte trei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel