JPMorgan, UBS și alții se bat pentru pensiile chinezilor
Autor: Simona Haiduc | 30 noi 2022, 11:21
Un sector care promite să ajungă la 1700 miliarde de dolari
Un sector care promite să ajungă la 1700 miliarde de dolari
Firmele străine de gestionare a activelor din China, printre care JPMorgan, Warburg Pincus și UBS, se pregătesc să își extindă ofertele de pensii, în condițiile în care Beijingul a lansat oficial săptămâna trecută un sistem de pensii private.

China a lansat primul său sistem de pensii private în 36 de orașe, în contextul în care se confruntă cu îmbătrânirea rapidă a populației, permițând persoanelor fizice să deschidă conturi bancare pentru a cumpăra produse de pensie, de la depozite, la fonduri mutuale.

Un trai decent la bătrânețe

Această mișcare a marcat lansarea oficială a versiunii chinezești a IRA, sau Individual Retirement Accounts din SUA, un sistem de pensii private care oferă beneficii fiscale persoanelor care economisesc pentru a-și asigura un trai decent după retragerea din activitatea.

În cadrul noului sistem, lucrătorii casnici locali acoperiți de asigurarea de pensii de stat din China pot participa la planul de pensii privat și pot contribui cu până la 12.000 de yuani (1.680 de dolari) pe an în conturile lor individuale și pot beneficia de avantaje fiscale.

Un sector care ar putea ajunge la 1700 miliarde dolari

Managerii de active la nivel mondial, inclusiv BlackRock și Fidelity, și-au consolidat prezența în China în ultimii ani, atrași în parte de sectorul în plină expansiune al pensiilor private, care se așteaptă să depășească 1.700 de miliarde de dolari până în 2025, de la 300 de miliarde de dolari în prezent.

"În viitor, ne vom completa oferta de produse de pensii prin lansarea unor fonduri care să răspundă cererii investitorilor cu profiluri de vârstă și priorități de pensionare diferite", a declarat Andrew Wang, director general al UBS SDIC Fund Management, un joint venture între UBS și State Development & Investment Corp. din China.

Modele inovatoare

UBS SDIC Fund Management oferă în prezent un fond mutual, care se califică pentru sistemul de pensii private, dintr-un total de 129 de fonduri furnizate de 40 de companii de fonduri chineze și sino-straine. Eddy Wong, directorul general al China International Fund Management (CIFM), o societate mixtă între JPMorgan și Shanghai International Trust Co., a declarat că piața chineză a pensiilor individuale are "un potențial uriaș și loc de dezvoltare".

Una dintre prioritățile companiei este de a aduce pe piață "modele inovatoare de produse de pensii", a declarat Wong, pentru care echipa sa folosește experiența globală și studiile efectuate pe plan local pentru a găsi soluții de pensii cu caracteristici autohtone.

Punctul de plecare

Afacerea chineză a Warburg Pincus, Hwabao WP Fund Management (Hwabao WP FM), a pus ochii pe investitorii de pensii din cadrul Baowu, acționarul majoritar al casei de fonduri și, de asemenea, campionul național al oțelului din China, cu peste 45.000 de angajați.

"Deservirea personalului Baowu va fi punctul nostru de plecare și intenționăm să extindem acoperirea la angajații tuturor companiilor din industria siderurgică", a declarat Wu Liang, directorul general al departamentului financiar pe internet al Hwabao WP FM, cu sediul la Shanghai.

Produse și stimulente 

Companiile chineze și internaționale de asigurări și de fonduri au dezvoltat și promovat produse pentru piața locală a pensiilor, în timp ce băncile locale oferă stimulente pentru a atrage investitorii să deschidă conturi, încercând să exploateze o nouă piață.

"Există un avantaj pentru cei care intră devreme pe piața chineză a pensiilor", a declarat Howhow Zhang, șeful departamentului de strategie și tranzacții de gestionare a averilor și activelor pentru China Mare din cadrul companiei de consultanță EY.

"Cred că investitorii chinezi de retail mai au de parcurs o curbă de învățare", a spus Zhang, adăugând că "eforturile de educare vor sta pe umerii managerilor de active și ai distribuitorilor".

Citește și S-a descoperit unde s-a ascuns Jack Ma, cel mai mare miliardar chinez

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe