Jumătate dintre democrațiile lumii sunt în declin, afirmă un studiu
Autor: Simona Haiduc | 30 noi 2022, 09:36
Oamenii ies în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea
Oamenii ies în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea
Jumătate dintre democrațiile din lume sunt în declin, în condițiile în care libertățile civile și statul de drept se reduc în multe dintre ele, este concluzia la care au ajuns specialiștii Institutului Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA).

În raportul său anual, IDEA afirmă că instituțiile democratice au fost subminate de probleme care variază de la restricții asupra libertății de exprimare până la contestarea legitimității alegerilor.

Institutul a citat ca provocări importante războiul din Ucraina, inflația, riscurile unei recesiuni globale, schimbările climatice sau pandemia de coronavirus.

"Lumea se confruntă cu o multitudine de crize, de la costul vieții până la conflicte nucleare și criza climatică, în creștere accelerată", a scris IDEA în raportul său "State of Democracy 2022". "Și, în același timp, asistăm la un declin al democrațiilor din întreaga lume. Este un amestec toxic."

În studiul său, IDEA a ținut cont de mai mult de 100 de factori, cum ar fi libertatea de exprimare sau integritatea și securitatea personală.

Potrivit organizației, democrațiile sunt amenințate de provocările la adresa legitimității alegerilor, de restricțiile asupra drepturilor și libertăților, în special în mediul online, de corupție și de ascensiunea unor formațiuni cu înclinații extremiste. 

IDEA a observat, de asemenea, o reprimare tot mai mare a tuturor formelor de disidență de către regimurile autoritare. De asemenea, institutul a remarcat că peste două treimi din populația lumii trăiește în democrații "în regres" sau în țări guvernate de regimuri autoritare.

Citește și Criza energetică din România. Profesorul Mircea Coșea: ”Discriminăm pensionarii care stau la oraș”

Este o afirmație grea pe care o fac, dar prezentarea pe care domnul Secretar de stat de la Ministerul Energiei a făcut-o nu o pot pune în categoria de eseu literar, pentru că este, de fapt, un autodenunț. Domnia sa a recunoscut că această criză energetică a început în România datorită faptului că s-au închis capacități de producție, că așa a vrut ministerul, că așa a decis ministerul, la indicațiile, probabil ale Comisiei Europene, dar încălcând orice logică a fenomenelor economice. Și anume, când închizi ceva, înlocuiești cu altceva. Nu sunt primul care spun asta, s-au mai spus lucrurile acestea aici. Acest minister a făcut acest rău extraordinar. A făcut acest rău de a reduce capacitatea de producție a României fără a pune nimic în loc. De ce a făcut asta, ar trebui să răspundă. Ar trebui și guvernele care au fost la acea dată să spună de ce au liberalizat piața, în condițiile în care două reguli de bază ale liberalizării, cunoscute în toată lumea, nu erau respectate. Și anume trebuia să ai o piață concurențională, or noi nu aveam, pentru că 80% din piață era a statului. În al doilea rând, trebuia anterior liberalizării să ai un set de legi care să se refere la protecția consumatorului vulnerabil. Nu am avut nici asta. Deci în mod absolut direct am intrat într-o gaură neagră. Asta este situația în care ne aflăm și degeaba o discutăm acum. 

Cum adică statul este generos?

La nivelul Parlamentului ni s-a spus cred că de patru sau de cinci ori că suntem total deschiși. Deschiși la ce? La discuții? Dar dumneavoastră, ca reprezentanți ai noștri, v-am votat, aveți un punct de vedere? Veniți cu o idee ca să rezolvați această situație despre care altcineva spunea că este generoasă în România. Faptul că statul fiind generos ajută consumatorul. Cum adică este generos, când statul, prin inflație, preia de la consumator tot ceea ce trebuie ca să acumuleze la bugetul statului. 

Chiar este reală povestea cu o mare pană de curent?

Discutăm niște lucruri care sunt foarte clare. Zilele trecute a apărut o discuție ... Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Gazprom se va retrage din consorțiul grec Prometheus Gas

După cum a declarat partea elenă, este un ”divorț de...

Prăbușire istorică pentru cipurile de memorie

Despre sectorul cipurilor de memorie se știe că are...

Prețul litiului a explodat, spre bucuria Chinei

Marii producători de litiu din China sunt pe cale să...

Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia

În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare...

Schimbare la vârful Unilever. Cine va conduce compania

Unilever l-a numit director general pe Hein Schumacher,...

Crossuri externe