Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA la Bucureşti: Intenţionez să fac eforturi de extindere a prezenţei companiilor şi investiţiilor americane în România
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat, joi, că forţa legăturilor economice dintre România şi Statele Unite reprezintă "o prioritate-cheie" a relaţiei bilaterale, menţionând că intenţionează să facă eforturi pentru extinderea prezenţei companiilor şi investiţiilor americane în România.

"Este o onoare profundă pentru mine să revin în România în calitate de ambasador al SUA. Din 2008, când mi-am încheiat mandatul de ataşat cultural în România, până în prezent, economia acestei ţări a înflorit. Am fost încântată să aflu că în România sunt prezente acum 960 de companii americane, care angajează aproape 110.000 de persoane. Cu toate acestea, ştiu că mai există mult loc pentru creştere. Iar AmCham România este cel mai apreciat partener al nostru în impulsionarea acestei creşteri", a afirmat Kathleen Kavalec, la Adunarea Generală a Camerei de Comerţ Americană din România.

Ea a precizat că amplificarea legăturilor comerciale şi de investiţii dintre cele două ţări reprezintă o prioritate a sa.

"Înainte de a sosi în România m-am întâlnit cu zeci de companii americane pentru a înţelege mai bine oportunităţile şi provocările cu care se confruntă acestea atunci când îşi extind activităţile comerciale sau intră pe piaţa din România. Acum, că mă aflu aici, intenţionez să continui acele discuţii în cât mai multe forumuri cu putinţă", a spus oficialul american.

Kathleen Kavalec s-a referit la cea de-a opta rundă a Dialogului Strategic SUA-România, arătând că la acest eveniment reprezentanţii de rang înalt de la Departamentul de Stat, Departamentul Comerţului şi Departamentul Apărării au evidenţiat importanţa unităţii transatlantice în descurajarea agresiunii şi nevoia ca ţările din zona Mării Negre să îşi atingă întregul potenţial ca legătură strategică între Europa şi Asia Centrală.

În acest scop, la viitorul Summit al Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări vom pune accentul pe securitatea energetică, dezvoltarea infrastructurii şi digitalizare, a adăugat diplomatul american.

Kathleen Kavalec a subliniat că echipa sa va sprijini în continuare eforturile României în lupta împotriva corupţiei şi consolidarea statului de drept.

"Forţa legăturilor noastre economice este o prioritate-cheie a relaţiei noastre bilaterale. Intenţionez să fac eforturi de extindere a prezenţei companiilor şi investiţiilor americane în România. Voi pleda pentru un tratament echitabil al companiilor şi investitorilor, iar echipa mea va continua să sprijine eforturile României de a lupta împotriva corupţiei şi de a consolida statul de drept. Eu voi continua să transmit acest mesaj în discuţiile mele cu miniştri şi parlamentari din tot spectrul politic", a adăugat Kavalec.

Ea a salutat progresul României în promovarea candidaturii la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, punctând că, "în calitate de partener strâns şi prieten", SUA vor susţine eforturile ţării noastre de a asigura un mediu investiţional şi standarde ale statului de drept care "o vor face competitivă pentru calitatea de membru OCDE".

De asemenea, Kathleen Kavalec a transmis recunoştinţă pentru sprijinul ferm acordat de România Ucrainei, prin primirea şi ajutorarea refugiaţilor şi facilitarea transportului de grâne şi alte bunuri, menţionând că multe dintre companiile româneşti au fost active în aceste eforturi, îndeosebi în sprijinirea refugiaţilor.

"Şi prietenii noştri din Republica Moldova merită un viitor independent, prosper, unul liber de influenţa malignă şi coercitivă a Rusiei, unul în care pot obţine pe deplin beneficiile economice aduse de integrarea în UE", a mai spus ambasadorul SUA.

Aceasta s-a referit şi la situaţia energetică, subliniind că Europa nu va fi liberă decât dacă este independentă energetic de Rusia.

"Parteneriatul nostru pentru dezvoltarea de reactoare suplimentare la Cernavodă şi construirea de reactoare modulare de mici dimensiuni va ajuta România să obţină independenţă energetică şi securitate energetică durabilă pentru ea însăşi şi pentru Europa. Parlamentul României a făcut un pas important în această privinţă pe 14 martie, când a adoptat legislaţie pentru aplicarea unei garanţii suverane pentru proiectul de extindere de la Cernavodă, pas esenţial spre un viitor bazat pe energie curată", a adăugat misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti.

Ea a mai spus că a trecut un an de la invadarea "neprovocată şi îngrozitoare" a Ucrainei de către Putin şi, în ciuda acestei provocări fără precedent la adresa Ucrainei şi a regiunii, comunitatea AmCham din România rămâne puternică şi a demonstrat cum contribuie membrii săi la o economie românească diversificată şi rezistentă.

"Cu acea forţă şi rezistenţă economică ne vom afla într-o postură mai potrivită pentru a sprijini reconstrucţia Ucrainei după acest carnagiu", a adăugat ambasadorul SUA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel