Kievul importă o cantitate record de energie, pe fondul atacurilor rusești de sâmbătă
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
 Ucraina / sursa foto: Freepik.com / ASphotofamily
Ucraina / sursa foto: Freepik.com / ASphotofamily
Atacurile Rusiei de sâmbătă au avariat instalații energetice din sud-estul și vestul Ucrainei, obligând Kievul să recurgă la mai multe importuri de energie electrică, au declarat oficialii ucraineni.

Operatorul rețelei naționale Ukrenergo a declarat că echipamentele de la uzinele sale din regiunea Zaporojie (sud-est) și Lviv (vest) au fost avariate în cel de-al doilea atac aerian rusesc de amploare din această săptămână. Doi lucrători din Zaporojie au fost transportați la spital în urma exploziilor, a declarat acesta.

Atacurile rusești de sâmbătă au lovit, de asemenea infrastructură de gaze din vestul țării, a declarat Ministerul Energiei.

Din martie, forțele ruse și-au intensificat bombardamentele asupra sistemului energetic ucrainean, distrugând aproximativ jumătate din capacitatea de producție disponibilă a țării și provocând o criză de energie care a dus la pene de curent tot mai frecvente.

"După opt atacuri masive ale inamicului asupra sistemului energetic din martie și până acum, situația din sectorul energetic rămâne dificilă", a adăugat acesta.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au folosit rachete cu rază lungă de acțiune lansate de pe avioane și nave, precum și drone, pentru a lovi depozite de muniții și instalații energetice.

Marina ucraineană a declarat că a fost prima dată când forțele ruse au lansat rachete din Marea Azov și nu din Marea Neagră.

"Acesta este un punct de cotitură important, deoarece este o zonă mai sigură decât Marea Neagră", a declarat purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, la televiziunea locală.

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 12 din cele 16 rachete și toate cele 13 drone lansate de Rusia, au declarat forțele aeriene.

 

Importuri Record

Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că aceste lovituri au făcut că țara să importe sâmbătă o cantitate record de 33 559 megawați oră (MWh) de energie. Guvernul va trebui, de asemenea, să prelungească cu câteva ore întreruperile programate de electricitate din întreaga țară.

La instalațiile electrice bombardate din Zaporojie și Lviv, pompierii s-au luptat să stingă incendiile, iar echipele de reparații s-au grăbit să repare pagubele, au declarat oficialii regionali.

Tot în vestul Ucrainei, în orașul Ivano-Frankivsk, loviturile au avariat o clădire a unei universități de petrol și gaze și alte 14 clădiri comerciale și rezidențiale, a declarat primarul.

Moscova a declarat că loviturile aeriene împotriva infrastructurii energetice ucrainene au fost represalii pentru atacurile ucrainene cu drone pe teritoriul rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Reorganizare la ANOFM. Posturi şi cheltuieli tăiate

Ministerul Muncii a pus în transparenţă o Hotărâre de...

China domină piaţa autovehiculelor electrice din Rusia

China deţine supremaţia la capitolul vehicule electrice...

Mii de milionari fug din China. Va fi cel mai mare exod

În căutare de noi oportunități, regimuri fiscale...

Rovinieta poate fi cumpărată și prin Ghișeul.ro

Persoanele fizice pot achiziţiona rovinieta începând de...

Charles Leclerc: De la Formula 1, la înghețată

Pilotul de Formula 1 Charles Leclerc lansează o gamă de...


pixel