Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Deşi inspectorii AIEA nu au acces în Coreea de Nord, imaginile din satelit şi documentele disponibile le-au permis să monitorizeze complexul nuclear nord-coreean de la Yongbyon, despre care se bănuieşte că produce material fisionabil pentru programul nuclear al regimului de la Phenian.
La reactorul cu apă uşoară, agenţia "a observat indicii ale unor lucrări de construcţie aflate în curs", a spus Amano. El a adăugat că AIEA are indicii despre "utilizarea curentă a instalaţiei de îmbogăţire prin centrifugare".
Citește și: Donald Trump nu l-a convins pe Kim să denuclearizeze Coreea de Nord
Uraniul îmbogăţit prezintă interes pentru AIEA deoarece poate fi folosit pentru armele nucleare. Reactoarele cu apă uşoară pot fi utilizate pentru obţinerea de materie primă destinată aceloraşi arme, prin scoaterea barelor de combustibil nuclear şi extragerea conţinutului de plutoniu. Amano a declarat însă că experţii AIEA nu au observat recent activităţi de reprocesare a plutoniului la Yongbyon.
Amano a actualizat informaţiile pentru consiliul director al AIEA după ce preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un nu au reuşit să ajungă la un acord privind denuclearizarea Peninsulei Coreea, cu ocazia întâlnirii lor de la Hanoi, de săptămâna trecută. Primul summit SUA-Coreea de Nord, care a avut loc în iunie anul trecut, în Singapore, a produs doar o declaraţie comună de principiu privind această intenţie. Trump a afirmat că Kim i-a promis să continue moratoriul legat de testele nucleare şi cu rachete. Washingtonul insistă însă asupra demontării întregului arsenal nuclear al Coreei de Nord.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...