”Din păcate întrăm într-un veritabil val doi. Iar dacă ne uităm la cifrele raportate zilnic observăm că se înregistrează recorduri negative la nivelul tuturor indicatorilor în majoritatea țărilor europene”, a spus Klaus Iohannis.
”La nivel European efortul de a reduce curba infecțiilor trebuie să fie unul colectiv pentru că până când nu vom fi toții în siguranță nimeni nu va fi cu adevărat ferit de pericolul contaminării.
Solidaritatea este cuvântul de ordine și cred eu cheia care ne va permite să depășim această teribilă încercare. Schimbul de informații și bune practici între statele membre trebuie accelerat și este nevoie în continuare de o coordonare sporită în multe domenii, precum și de măsuri urgente pentru a răspunde adecvat la noul val al pandemiei.
În această seară vom aborda elemente relevante din perspectiva gestionării coordonate a pandemie de Covid-19 cu accent pe stadiul achiziționării de medicamente necesare tratamentului, procesul de achiziție de vaccinuri, strategiile de testare, recunoașterea reciprocă a testelor, abordarea privind carantina și urmărirea contactelor transfrontaliere.
Ministrul Sănătății: Sunt vaccinuri care au anumite CONDIȚII
O să subliniez în fața partenerilor europeni importanța asigurării unei bune funcționări a pieței unice și a liberei circulații în cadrul Uniunii Europene. Totodată vom discuta despre necesitatea asigurării de rezerve adecvate și suficiente de medicamente și echipamente medicale în toate statele membre.
Avem experiența primului val când achiziționarea acestora a fost extrem de dificilă și până la urmă foarte costisitoare iar acum trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru a evita o situație similară.
Soluții sunt și le voi reaminti și în cadrul reuniunii. Mă refer la rezervele de stocare [...] și achizițiile comune care sau dovedit deosebit de utile”, a explicat președitele.
”Un alt subiect important al videoconferinței din această seară reprezintă măsurile specifice legate de testare, izolare și carantină precum și de strategia vaccinurilor la nivelul statelor membre. Este absolut necesară o abordare unitară la nivelul tuturor țărilor din Uniunea Europeană prin convenirea unor criterii și instrumente comune în ceea ce privește recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor.
Cu privire la vaccinul anti Covid-19, odată ce va deveni disponibil sperăm cât mai repede, el va fi furnizat către toate statele membre. Este însă nevoie, și voi sublinia acest lucru, de creșterea finanțării disponibile în cadrul instrumentului pentru sprijin de urgență, pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri”, a conchis șeful statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...